NESREĆA U JAPANU

Srušio se američki Osprey, motor je gorio dok su padali: Unutra je bilo osmero ljudi...

Raspoređivanje Ospreyja u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari su govorili da je hibridni zrakoplov sklon nesrećama

A V-22 Osprey/Ilustracija

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia/Kyodo/newscom/newscom/profimedia

Zrakoplov američke vojske V-22 Osprey s osmero ljudi srušio se u srijedu blizu otoka u zapadnom Japanu, objavila je japanska obalna straža.

Glasnogovornik obalne straže rekao je da su rasporedili patrolne čamce i zrakoplove nedaleko od Yakushime, ali nije imao više detalja o nesreći.

Glasnogovornik američkih snaga u regiji rekao je da još uvijek prikupljaju informacije o nesreći.

Nesreća se dogodila oko 14.47 sati po lokalnom vremenu blizu zračne luke na otoku, a svjedoci su rekli da je lijevi motor zrakoplova gorio prilikom spuštanja, izvijestili su japanski mediji pozivajući se na lokalne vlasti.

Zrakoplov je nestao s radara u 14.40 sati po lokalnom vremenu, rekao je glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Američki Osprey srušio se u kolovozu uz obalu sjeverne Australije dok je prevozio snage tijekom rutinske vojne vježbe. Tada su poginula tri američka marinca.

Još jedan se srušio u ocean kod japanskog otoka Okinawa u prosincu 2016., što je dovelo do toga da američka vojska privremeno prizemlji taj tip zrakoplova.

Zrakoplovom s nagibnim rotorom, koji može letjeti i kao helikopter i kao zrakoplov s fiksnim krilima, upravljaju američki marinci, američka mornarica i japanske snage samoobrane.

Raspoređivanje Ospreyja u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari su govorili da je hibridni zrakoplov sklon nesrećama. Američka vojska i Japan tvrde da je siguran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 18:42