TRAŽE PREŽIVJELE

Srušio se filipinski vojni zrakoplov s 92 ljudi,dosad 45 mrtvih: Pri slijetanju promašio pistu i zapalio se

Zrakoplov se zapalio malo prije rušenja, u nesreći do koje je došlo oko podneva po lokalnom vremenu u gradu Patikul na otoku Jolo
Vojni zrakoplov C-130, arhivska fotografija
 Jay Directo/AFP

Vojni zrakoplov filipinskog ratnog zrakoplovstva u nedjelju se srušio i zapalio na jugu zemlje pri čemu je poginulo 45 ljudi, što uključuje i civile na tlu, objavilo je ministarstvo obrane, nakon najgore vojne zračne katastrofe u zemlji u gotovo 30 godina.

Pet pripadnika vojnog osoblja još uvijek se smatra nestalima, dodalo je ministarstvo.

Teretni zrakoplov Lockheed C-130 prevozio je trupe koje su trebale sudjelovati u operacijama protiv pobunjenika na jugu Filipina. Ukupno ih je u avionu bilo 96.

Pedesetak ljudi je prebačeno u bolnicu, navodi se u priopćenju vojske.

"Dvoje civila koji su se našli na zemlji također su poginuli, a četvero ih je ozlijeđeno", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Slike s mjesta nesreće prikazuju plamen i gusti crni dim koji se diže iz dijelova zrakoplova.

Avion je pokušao sletjeti u zračnu luku Jolo, ali je preletio pistu nakon čega se nije uspio ponovno podići te se srušio.

"Viđeni su brojni vojnici kako iskaču iz zrakoplova prije nego što je udario u tlo", navodi se u priopćenju Zajedničke operativne skupine Sulu.

Vojska u rasprostranjenom filipinskom arhipelagu vodi dugi rat protiv islamističkih militanata Abu Sayyafa i drugih frakcija.

Glasnogovornik vojske, pukovnik Edgard Arevalo, rekao je da "nema znakova napada na zrakoplov", ali da "istraga nesreće tek treba započeti" te da su "napori sada usmjereni na spašavanje i liječenje putnika".

Najgora zrakoplovna nesreća u zemlji bila je ona aviona Air Philippines Boeing 737 2000. godine, u kojem je smrtno stradala 131 osoba

"Do sada je spašeno 40 ranjenih te je pronađeno 17 tijela poginulih. U tijeku je operacija spašavanja", kazao je ranije ministar obrane Delfin Lorenzana u priopćenju, dodajući da je u zrakoplovu bilo ukupno 92 ljudi.

Vojni zapovjednik Cirilito Sobejana kazao je da je zrakoplov promašio pistu prilikom pokušaja slijetanja.

Vojni glasnogovornik Edgard Arevalo rekao je da nema nikakvih naznaka da je bilo riječi i o napadu na zrakoplov, no da istraga o padu još nije započela te da su svi napori usmjereni na spašavanje.

Snimke s poprišta događaja pokazuju plamen i gusti dim koji se diže među drvećem, a na mjestu nesreće su i brojni pripadnici vojske.

Sobejana je za Reuters kazao da se zrakoplov srušio nekoliko kilometara od zračne luke Jolo te da je prevozio vojnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:33