FAMOZNI SU-57

SRUŠIO SE NAJNOVIJI RUSKI BORBENI AVION Riječ je o zrakoplovu s kojim Putin obožava paradirati, a za koji Moskva tvrdi da je bolji od konkurencije

Suhoj Su-57
 Profimedia, Zuma Press

Model najnovijeg ruskog višenamjenskog borbenog aviona pete generacije Suhoj Su-57 srušio se u utorak prilikom testiranja na istoku Rusije, u regiji Khabarovsk, objavile su tamošnje vlasti.

Pilot se uspio na vrijeme katapultirati iz kabine te je prošao bez ozljeda. Kako navodi portal Tass, zrakoplov se srušio u tajgu te je potpuno uništen.

Su-57, ranije poznat i pod oznakama T-50 i PAK FA, najnovija je generacija ruskih borbenih zrakoplova te je u tijeku njegovo testiranje prije stavljanja u upotrebu. Riječ je o petoj generaciji aviona čija je namjena uništavanje ciljeva u zraku, na zemlji te na moru. Zrakoplov je sposoban razviti nadzvučnu brzinu, posjeduje "stealth" tehnologiju ometanja radara odnosno "nevidljivosti", te je opremljen najsuvremenijom tehnologijom.

Doseže maksimalnu brzinu od 2400 kilometara na sat, uz brzinu krstarenja od čak 1.800 kilometara na sat. Procjenjuje se da će mu cijena biti od 50 do 70 milijuna dolara po primjerku.

Ruske vlasti formirale su posebnu komisiju kojoj je cilj utvrditi što je pošlo po zlu, objavila je kompanija United Aircraft Corporation. Nema sumnje da će ovaj incident dodatno usporiti projekt razvoja supersoničnog borbenog zrakoplova koji je zamišljen kao odgovor na američke F22 Raptore i F-35 Lightning II, ali i napredne kineske lovce J20.

Inače, Su-57 je već godinama u razvojnoj fazi, testiran je čak i u Siriji, a iako ruske vlasti svako malo najave da će krenuti u širu proizvodnju, to se još uvijek nije dogodilo. No, to ne sprječava Putina da avion svake godine pokazuje na velikoj paradi u Moskvi, a ruski dužnosnici pritom stalno tvrde da će Su-57 biti bolji od bilo kojeg sličnog aviona koji proizvode Amerikanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:40