RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Srušio se ruski borbeni avion Su-25, vraćao se iz Ukrajine; Ruski general pod paljbom: ‘Samo niže gubitke!‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ilustracija, ostaci ruskog borbenog aviona Su-25, koji je oboren prošle godine u ratu u Ukrajini

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Ključni događaji:

- U Rusiji se srušio borbeni avion Su-25

- Moldavija odbacila navod Rusije da Kijev da planira provokaciju u Pridnjestrovlju

- Putin najavio jačanje nuklearnog arsenala

- U regiji Belgorod srušio se ruski bombarder

- Preminuo branitelj Azova, zapovjednik 1. bataljuna Azova

- Kuleba: Dobio sam od Kine prijedlog mirovnog sporazuma

- Šef NATO-a: Imamo naznake da Kina možda planira podržati Rusiju


Eksplozije u Kijevu i Odesi

Snažne eksplozije su odjeknule u Odesi i Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.

Zračna uzbuna u Kijevu oglasila se nekoliko minuta prije eksplozije.

Ukrajinske vlasti najavile su ovih dana da će dijelovi zemlje pojačati sigurnosne mjere uoči obljetnice početka ruske invazije na Ukrajinu.


Finska šalje 3 Leoparda, Češka vlada odobrila slanje vojne pomoći Ukrajini

Finska će poslati tri tenka Leopard 2 Ukrajini, javlja Reuters nakon što je objavljena vijest da je češka vlada odobrila slanje dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Ministrica obrane Jana Černohova nije otkrila detalje pošiljke, a Reuters podsjeća da je Češka dosad poslala iz svojih vojnih rezervi 38 tenkova, 55 oklonih vozila, četiri zrakoplova i 12 samohodnih haubica.


Stoltenberg: Nije održiva opskrba streljiva koju Ukrajini šalje Zapad

Opskrba Ukrajine streljivom koja stiže sa Zapada nije održiva na sadašnjoj razini jer je potrošnja puno veća, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Komentirao je za Sky News da sukob sada postaje ‘borba logistike‘ jer saveznici Ukrajine moraju pojačati proizvodnju.

- Jedini način da održimo našu potporu Ukrajini je da učinimo ono što smo započeli, a to je da se uključimo u obrambenu industriju kako bi osigurali da saveznici potpisuju dugoročne ugovore.

Inzistira, međutim, da će NATO biti uz Ukrajinu ‘koliko god bude potrebno‘.

- Ne možemo dopustiti da Putin pobijedi u Ukrajini, to će biti tragedija za Ukrajince, ali će biti opasno za nas, rekao je.

Na pitanje hoće li Ukrajini biti dopušteno pridružiti se vojnom savezu, Stoltenberg odgovara:

- Ukrajina će postati članica NATO-a, ali sada je glavni fokus osigurati da Ukrajina ostane suverena, neovisna nacija u Europi.


Moldavija odbacila optužbe Rusije

Moldavija je odbacila optužbe ruskog ministarstva obrane da Ukrajina planira napasti samoproglašenu republiku Pridnjestrovlje u lažnoj operaciji, javlja Reuters.

Podsjetimo, ministarstvo obrane Ruske Federacije na svom Telegram kanalu je optužilo režim u Kijevu da priprema provokaciju protiv Pridnjestrovlja.

- Prema dostupnim informacijama, kijevski režim u bliskoj budućnosti priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovske Moldavske Republike, koju će izvesti postrojbe Oružanih snaga Ukrajine, uključujući bojnu Azov, naveli su u priopćenju.

Ruska novinska agencija Tass prenosi riječi zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Mihaila Galužina, koji je rekao da je Zapad naložio vladi u Kišinjevu da prekine svaku interakciju s vladom u Pridnjestrovlju koju podržava Moskva.

Nedavno je moldavska predsjednica Maia Sandu optužila Moskvu za planiranje državnog udara.


U regiji Belgorod srušio se ruski borbeni avion

Ruski borbeni avion Suhoj Su-25 srušio se u regiji Belgorod koja se nalazi uz granicu s Ukrajinom.

Zrakoplov ministarstva obrane Ruske Federacije srušio se u četvrti Valujski. Ekipa za očevid i dužnosnici ministarstva za izvanredne situacije su na terenu, napisao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Zrakoplov Su-25 vraćao se nakon izvršenja borbene misije u Ukrajini, a pilot je poginuo.

Prema navodima ministarstva obrane RF, uzrok nesreće je tehnički kvar.


Procurilo kako je Prigožin uspio prevariti britanske poreznike

Jevgenij Prigožin, osnivač paravojne skupine Wagner, uspio je zaobići provjere za sprečavanje pranja novca u Velikoj Britaniji tako što je predao račune za režije na ime svoje majke, javlja Financial Times.

FT je dobio na uvid email poruke koje ukazuju da je odvjetnička tvrtka Discreet Law 2021. godine zatražila osobne dokumente od Prigožina, koji je na popisu sankcioniranih osoba, prije nego što ga je uzela za klijenta.

Prigožinovi ruski odvjetnici proslijedili su odvjetničkom, uredu sa sjedištem u Londonu, kopiju njegove putovnice i računa za plin na ime njegove, tada 81-godišnje, majke Violette, s adresom u Sankt Peterburgu, javlja FT.

Osnivač Discreet Lawa Roger Gherson rekao je da tvrtka ne može komentirati povjerljivu komunikaciju sa svojim bivšim klijentima.


Britanski ministar obrane: Jedna istočnoeuropska zemlja mogla bi dati Ukrajini zrakoplove

Britanski ministar obrane Ben Wallace ocijenio je u razgovoru za radio postaju LBC da bi rat u Ukrajini mogao potrajati još 12 mjeseci.

Ustvrdio je da je 188.000 ruskih vojnika poginulo ili je ozlijeđeno kao rezultat ‘katastrofalno loše procjene Vladimira Putina‘.

- Kada netko prijeđe granicu i misli da je u redu to činiti vlastitom narodu, mislim da se neće zaustaviti, rekao je Wallace.

Također je rekao da rat u Ukrajini nije sukob NATO-a s Rusijom, ali da se već priča o tome kako bi jedna zemlja mogla poslati Volodimiru Zelenskom zrakoplove.

- Mislim da se već priča o tome da bi jedna istočnoeuropska zemlja mogla isporučiti MiG-29. Neće NATO poslati zrakoplove, ali članice NATO-a mogle bi ponuditi Ukrajni MiG-ove, rekao je.


Španjolski premijer u posjetu Kijevu

Španjolski premijer Pedro Sanchez stigao je u Kijev kako bi obilježio prvu objetnicu početka ruske invazije. Na željezničkom kolodvoru u Kijevu ga je dočekao zamjenik ministra vanjskih poslova Jevhen Perebinis.

- Vraćam se u Ukrajinu godinu dana nakon početka invazije. Bit ćemo podrška Ukrajini sve dok se mir ne vrati u Europu, rekao je.

Sanchez je zadnji put posjetio Ukrajinu u travnju, a navodno je doputovao na poziv Zelenskog.


Britanski obavještajci: Rusi planiraju ofenzivu na Vuhledar

Britanski obavještajci izvijestili da se ruske snage vrlo vjerojatno pripremaju novu ofenzivu na Vuhledar unatoč velikim gubicima na tom području krajem 2022. godine.

General Rustam Muradov, zapovjednik Istočnog vojnog okruga, pod velikim je pritiskom da poboljša rezultate nakon oštrih kritika od ruskih nacionalista zbog prijašnjih gubitaka.

U izvješću se navodi da su u zadnjih 48 sati nastavljene borbe u sektoru Bahmut gdje su još uvijek otvorene rute opskrbe za ukrajinske snage.


Šef NATO-a: Imamo naznake da Kina možda planira podržati Rusiju

Šef NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je vojni savez vidio ‘neke znakove‘ da Kina možda planira podržati Rusiju u njezinom ratu u Ukrajini te je odlučno pozvao Peking da odustane od "bilo čega što bi bilo kršenje međunarodnog prava".

U intervjuu za AP još jednom je ponovio da će NATO podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

Na upit ima li NATO ikakve naznake da bi Kina mogla biti spremna pružiti oružje ili drugu potporu Rusiji u ratu, odgovorio je:

- Vidjeli smo neke znakove da možda planiraju tako nešto i naravno da saveznici NATO-a, SAD, upozoravaju na to jer se tako nešto ne bi trebalo dogoditi. Kina ne bi trebala podržavati ruski nezakoniti rat, rekao je.


Preminuo branitelj Azova, zapovjednik 1. bataljuna Azova

Ukrajinski mediji javljaju da je preminuo Oleg Mudrak, zapovjednik 1. bataljuna bojne Azov, koji je sudjelovao u obrani Mariupolja. Pišu da mu je srce otkazalo.

U kolovozu 2022. vratio se u Ukrajinu nakon šest mjeseci zarobljeništva u Rusiji.

Sudjelovao je i u žestokim borbama za čeličanu Azovstal. Ruske snage su ga zarobile nakon što su ukrajinske snage napustile Azovstal. Preživio je eksploziju u logoru za ratne zarobljenike Olenivka.


Kuleba: Dobio sam od Kine prijedlog mirovnog sporazuma

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba rekao je da je kineski ministar vansjkih poslova Wang Yi iznio ‘ključne elemente kineskog mirovnog plana‘ tijekom njihova sastanka u Njemačkoj početkom tjedna.

- Radujemo se što emo primiti nacrta jer ovo nije nešto o čemu možete donositi zaključke nakon što čujete o tome, rekao je.

Govorei na Općoj skupštini UN-a u srijedu, Kuelba je novinarima rekao da je Ukrajina otvorena za razgovor o tom pitanju.

- Spremni smo razgovarati s onima koji imaju ideje, koje nam mogu pomoći da postignemo svoj cilj.

Ukrajinski dužnosnik upozorio je u srijedu da niti jedan mirovni plan ne smije prijeći "crvene linije" koje je zacrtao Kijev.

"Crvene linije su načela UN-ove povelje, uključujući poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Neće biti pogađanja s ukrajinskim teritorijima. Predsjednik (Volodimir Zelenski) je to već jasno rekao", rekao je Kuleba.


Putin najavio jačanje nuklearnog arsenala

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristit će obraćanje u prigodi državnog blagdana ‘Slava braniteljima domovine‘ kako bi zaprijetio jačanjem nuklearnih snaga zemlje.

- Kao i prije, posvetit ćemo veću pozornost jačanju nuklearne trijade, rekao je Putin u izjavi koju je u četvrtak rano ujutro objavio Kremlj. ‘Trijada‘ se odnosi na nuklearne projektile smještene na zemlji, moru i u zraku.

Putin je rekao da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke projektile Sarmat - oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava, a nazivaju ga i Sotona 2

"Nastavit ćemo masovnu proizvodnju hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz zraka i započet ćemo masovnu isporuku hipersoničnih projektila Cirkon koji se ispaljuju s mora", rekao je Putin.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak u svom obraćanju parlamentu da će nastaviti rat u Ukrajini i optužio je NATO savez na čelu sa SAD-om da raspiruje sukob u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu.

Također je objavio da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.


Rusija optužuje Kijev da planira izvesti provokaciju u Pridnjestrovlju

Ministarstvo obrane Ruske Federacije, koje vodi ministar Sergej Šojgu, na svom Telegram kanalu je optužilo režim u Kijevu da priprema provokaciju protiv Pridnjestrovlja.

- Prema dostupnim informacijama, kijevski režim u blisko budućnosti priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovske Moldavske Republike, kou će izvesti postrojbe Oružanih snaga Ukrajine, uključujući sudjelovanje bojne Azov, navode u priopćenju.

Dodaje se da Kijev planira izvesti ‘ofenzivu ruskih trupa‘ na teritorij Pridnjestrovlja. Objašnjavaju kako će se "ukrajinski vojnici presvući u ruske vojne uniforme".

Podsjetimo, Pridnjestrovlje je samoproglašena proruska država koja se nakon kratkotrajnog rata 1992. odcijepila od Moldavije.


Prigožin objavio fotografije mrtvih boraca Wagnera

Osnivač notorne plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin objavio je eksplicitne fotografije mrtvih vojnika za koje tvrdi da pripadaju njegovoj grupi, uz komentar da su poginuli u bitci za Bahmut zato što im vojni vrh Rusije nije osigurao dovoljno streljiva.

- Trebalo ih je biti pet puta manje, rekao je Prigožin.

Šef Wagnera posljednjih dana vrlo direktno proziva Moskvu zbog toga što, kako tvrdi, ne daju dovoljno municije i oružja njegovim borcima.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije pak tvrdi da radi sve kako bi opskrbilo borce te dodaju da su priče o "nedostatku municije" apsolutno netočne.

Borci Wagnera mjesecima pokušavaju osvojiti Bahmut, a pritom trpe velike gubitke. Tako su prema nekim procjenama, samo tijekom zauzimanja gradića Soledara koji se nalazi sjeverno od Bahmuta izgubili oko 15.000 ljudi, od čega je možda i do trećina ubijena tijekom borbi, dok su ostali ozlijeđeni.

Prigožin je također objavio i presliku svog zahtjeva od 17. veljače za više streljiva "kako bi zauzeli Bahmut". Potom je dodao kako je dobio tek 20 posto od traženog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:03