MASAKR RUSKE BRIGADE

‘Stajali su tamo, čekali generala, a onda su doletjeli HIMARS-i! Barem 60 tijela ležalo je posvuda...‘

Ruski dužnosnik potvrdio je da se napad dogodio, ali je izvješća opisao kao "pretjerana"
 Abaca/Abaca Press/Profimedia

Najmanje 60 ruskih vojnika ubijeno je nakon što je područje za obuku u okupiranoj istočnoj Ukrajini pogođeno s dvije rakete, kažu izvješća, javlja BBC.

Izvori upoznati sa situacijom rekli su BBC-ju da su se trupe okupile na lokaciji u regiji Donjeck zbog dolaska višeg zapovjednika. Čini se da video snimke incidenta pokazuju veliki broj mrtvih. Ruski dužnosnik potvrdio je da se napad dogodio, ali je izvješća opisao kao "pretjerana".

Napad se navodno dogodio nekoliko sati prije nego što se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao sa svojim ministrom obrane Sergejem Šojguom. Na sastanku je Šojgu tvrdio da su se Rusi uspjeli probiti u nekoliko područja na prvoj liniji, govorio je i o nedavnom zauzimanju grada Avdivke, ali nije spomenuo incident u regiji Donjeck.

U izvješćima se navodi da su pripadnici 36. motorizirane streljačke brigade, inače stacionirani u Transbajkalskoj regiji u Sibiru, čekali dolazak general bojnika Olega Moisejeva, zapovjednika 29. armije Istočne vojne regije, na poligonu u blizini sela Trudovske. Vojnik koji je preživio incident rekao je u video snimci da su ih zapovjednici brigade natjerali da stoje na otvorenom polju.

Navodno su ih pogodila dva projektila ispaljena iz lansirnog sustava HIMARS.

Ovaj i drugi videozapisi i fotografije pokazuju desetke vojnika koji očito leže mrtvi u polju. Procjene, uključujući one vojnika koji su preživjeli, tvrde da ih je najmanje 60 umrlo. BBC radi na provjeri snimke.

Transbajkalski guverner Aleksander Osipov neizravno je potvrdio napad na svom Telegram kanalu, ali je rekao da su izvješća o tome "netočna i uvelike pretjerana". Ne navodeći brojke o žrtvama, rekao je da će potpune i točne informacije biti dostavljene obiteljima svih uključenih vojnika: "Nitko neće ostati bez pomoći ili podrške", dodao je.

Od ukrajinskih vlasti još nema riječi o napadu.

Inače, nevezano uz taj napad, nekoliko proruskih izvora izvijestilo je da se vojni bloger Andrej Morozov, poznat kao Murz, ubio. Morozov, čiji Telegram kanal ima oko 100.000 pretplatnika, napisao je u nizu objava da ga je vojska natjerala da ukloni izvješće o ruskim gubicima u nedavnim bitkama, uključujući Avdivku.

Rekao je da je oko 16.000 vojnika ubijeno ili teško ozlijeđeno u borbama i da je uništeno 300 komada oklopnih vozila. Bloger je napisao da su ga propagandisti s državne TV zatvorili, ali da su bili prevelike kukavice da ga dođu ubiti: "Pa, onda ću to sam učiniti", dodaje. "Ustrijelit ću se ako se nitko ne usudi prihvatiti ove činjenice."

BBC ne može provjeriti izvješća o blogerovoj smrti niti kako je mogao umrijeti. Ruska vojska rijetko izvještava o žrtvama, ali neki proruski vojni blogeri to redovito čine. Ukrajina je također govorila o tisućama ruskih vojnika ubijenih u nedavnim bitkama.

I BBC Russian, u zajedničkom projektu s web stranicom Mediazona, nedavno je ažurirao svoje podatke o potvrđenim smrtnim slučajevima u ruskoj vojsci na temelju javnih izvora. Sveukupno je potvrđeno 45.123 mrtvih, uključujući 6.614 od listopada prošle godine. Od tog datuma došlo je do naglog porasta prosječnih tjednih smrtnih slučajeva ruskih vojnika u usporedbi s prethodnim mjesecima, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:51