POSTROŽENA PRAVILA

STAMPEDO OČAJNIKA Izbjeglice navalile u vlakove na kolodvoru u Budimpešti, Mađari ih prije toga prisilili da kleknu

Migrants wait in front of the ticket office of eastern (Keleti) railway station in Budapest on August 31, 2015. The EU is grappling with an unprecedented influx of people fleeing war, repression and poverty in what the bloc has described as its worst refugee crisis in 50 years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
 ATTILA KISBENEDEK/AFP

Nakon što je mađarska policija dopustila samo migrantima s važećim putovnicama i vizom da kupe vozne karte za Njemačku, izbjeglice iz Sirije koje su na željezničkoj stanici Keleti u Budimpešti danima čekale taj trenutak, navalile su na šaltere i vlakove.

Stotine izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka, ukrcale su se u ponedjeljak na željezničkom kolodvoru u Budimpešti u vlak za Muenchen, izvješćuje dopisnik Reutersa, dodajući da mađarska i austrijska policija u vlaku provjeravaju dokumente.

ATTILA KISBENEDEK
Migrants run to cach the train travelling to Austria and Germany in Eastern (Keleti) railway station of Budapest on August 31, 2015. The EU is grappling with an unprecedented influx of people fleeing war, repression and poverty in what the bloc has described as its worst refugee crisis in 50 years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Foto: AFP

Migranti, mnogi s obiteljima s djecom, mirno su se ukrcali na vlak. Sami, 35-godišnji Sirijac pokazao je novinarima kartu od 120 eura za Muenchen.

ATTILA KISBENEDEK
A migrant family gets on the train travelling to Austria and Germany at the Eastern (Keleti) railway station in Budapest on August 31, 2015. The EU is grappling with an unprecedented influx of people fleeing war, repression and poverty in what the bloc has described as its worst refugee crisis in 50 years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Foto: AFP

- Šest dana sam s dvoje sinova spavao na zemlji poput psa. Danas, dao Bog, napuštamo ovu zemlju i pridružit ćemo se mojoj sestri u Muenchenu - kazao je Sami.









Među njima su i Jamal i njegov sin Khalid koji su stigli u Europu prije tri tjedna iz Yarmouka, a danas su posudili novac kako bi kupili karte za vlak koji vozi iz Budimpešte prema Njemačkoj.









I 16-godišnja Rezan i 25-godišnj i Mahmood koji su pobjegli od rata u Siriji, čekaju na vlak za Munchen koji kreće poslijepodne.

ATTILA KISBENEDEK / Attila KISBENEDEK
Migrant children demonstrate with their placards in their transit zone of Western (Nyugati) railway station in Budapest on August 31, 2015. The EU is grappling with an unprecedented influx of people fleeing war, repression and poverty in what the bloc has described as its worst refugee crisis in 50 years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEKbud

Foto: AFP

U Budimpešti je prisutna i njemačka policija, a na Twitteru se pojavila fotografija na kojoj se vidi kako mađarska policija prisiljava migrante da kleknu dok čekaju u redu da kupe karte za vlak.

















U međuvremenu, Austrija je pojačala kontrole na istočnim granicama nakon što je 71 migrant pronađen prošlog tjedna mrtav u napuštenom kamionu na austrijskom autoputu gdje je stigao iz Mađarske. Na mađarsko-austrijskoj granici se stvaraju kilometarske kolone, a neki govore o kolonama dugim i do 50 kilometara.

Njemačka vlada opovrgla je postojanje 'posebnih vlakova' koji iz Mađarske prevoze migrante u Njemačku, istovremeno ističući da se prema europskom zakonu o tražiteljima azila migranti moraju prvo registrirati.

- Ne, nema posebnih vlakova. Ljudi koji dođu u Mađarsku moraju se tamo registrirati i zatražiti azil - kazala je kancelarka Angela Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 19:33