NEOBIČAN SLUČAJ

Stanari se pobunili što se vlasnik zgrade gol sunča u dvorištu, a onda je sve završilo na sudu: ‘Niste u pravu...‘

Tvrtka si je samoinicijativno odlučila umanjiti iznos najamnine za poslovni prostor u stambenoj zgradi

Ilustrativna fotografija

 Klaus Tiedge/Carte Blanche/Profimedia/Klaus Tiedge/carte Blanche/profimedia

Nijemac se izborio za pravo da se gol sunča u dvorištu svoje zgrade u Frankfurtu unatoč negodovanju ostalih stanara. Vlasnik zgrade, koji nije htio biti imenovan, podigao je tužbu nakon što mu tvrtka za ljudske resurse nije platila najamninu za prostor u zgradi jer se on u zajedničkom dvorištu sunčao potpuno nag, prenosi CNN.

Tvrtka, koja također nije imenovana, samoinicijativno je odlučila umanjiti iznos najamnine za poslovni prostor u stambenoj zgradi u elitnoj gradskoj četvrti u Frankfurtu. Tvrdili su da je stanodavac neodjeven hodao stubištem do dvorišta, a stanari i klijenti bili su izloženi njegovoj golotinji.

Pravni tim koji je posjetio zgradu utvrdio je kako to nije slučaj, rekli su na regionalnom sudu u Frankfurtu. Tužitelj je, pak, izjavio da je uvijek nosio kućni ogrtač koji je skidao tek neposredno ispred ležaljke. Kad je donesena presuda u korist vlasnika zgrade, sud je odlučio da upotrebljivost nekretnine nije bila narušena time što se tužitelj sunčao gol u dvorištu.

Dodali su da je "estetska osjetljivost" u ovom slučaju irelevantna te da nisu pronašli nikakav "nedoličan čin". Osim toga, mjesto na kojem se stanodavac sunčao gol iz uredskih prostorija bilo je vidljivo jedino ako se osoblje HR tvrtke naginjalo kroz prozor, stoji u presudi.

Sud je utvrdio da stanari ipak imaju pravo na smanjenje plaćanja najamnine za tri mjeseca zbog bučnih građevinskih radova u susjedstvu. Rečeno je da prašina i buka znače da je smanjenje od 15 posto opravdano, ali da to nije zbog golotinje.

Nudizam odnosno FKK (Freikörperkultur) datira iz kasnog 19. stoljeća i u Njemačkoj je izrazito popularan pa se često mogu vidjeti ljudi koji se goli sunčaju na jezerima, plažama ili svojim balkonima. Više od 600 tisuća Nijemaca registrirano je u 300 nudističkih klubova i 14 pridruženih klubova u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:16