POVEĆAN VODOSTAJ

Stanje nakon poplava u BiH stabilnije, nema žrtava, no plavni val sad se širi ka sjeveru zemlje

Timovi civilne zaštite cijelu noć iz kuća su evakuirali ugrožene stanovnike rubnih sarajevskih naselja koja gravitiraju rijeci Bosni

Sarajevo

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini u subotu je bilo nešto bolje nego dan ranije kad je voda ugrozila brojna naselja u okolici Sarajeva te Konjicu i Jablanici, no plavni val sad se rijekama koje su pritoke Save širi ka sjeveru zemlje.

Timovi civilne zaštite cijele su noći na subotu iz kuća evakuirali ugrožene stanovnike rubnih sarajevskih naselja koja gravitiraju rijeci Bosni na dijelu gdje se ona izlila iz korita. Onima koji su ipak odlučili ostati u kućama, na gornje katove dostavljali su hranu, vodu i lijekove.

Prema informacijama koje su objavili iz županijskog stožera civilne zaštite, samo na području općine Ilidža, koja je bila najviše ugrožena, poplavljeno je najmanje 80 stambenih objekata.

Dijelovi Sarajeva bili su bez električne energije cijele noći jer je voda poplavila neke od trafostanica.

Tijekom noći plavni se val širio rijekom Bosnom čiji je vodostaj naglo povećan pa je prijetilo izlijevanje u Zenici, no to se ipak nije dogodilo, ali su pripadnici civilne zaštite bili angažirani na izgradnji dodatnih nasipa i barijera kako bi zaštitili naselja.

U Doboju je u jutarnjim satima vodostaj Bosne bio veći od dva metra dok je u petak bio ispod 30 centimetara.

Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je kako je vodostaj u jutarnjim satima počeo stagnirati pa ipak ne očekuju veća izlijevanja rijeka iz korita.

Materijalne štete koje su prouzročile obilne kiše velike su, no nije bilo ljudskih žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 17:03