TREĆI VAL KORONE

Stanje u Francuskoj je kritično, nove mjere stupaju na snagu u Belgiji i Poljskoj

Francuske vlasti postrožile su kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi ograničile promet
 THOMAS COEX/AFP

Francuska, pogođena trećim valom zaraze koronavirusom, nalazi se u epidemijski "kritičnoj" situaciji te je u subotu dodatno ograničila kretanje, a epidemiološke mjere postrožene su i u Belgiji te Poljskoj.

Premijer Jean Castex rekao je da treći val ne prestaje rasti, što Francusku dovodi u "kritično" stanje. Francuske vlasti postrožile su u subotu kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi nadzirale mjere ograničenja u prometu.

Mjere koje su već na snazi u 16 od 101 departmana, uključujući Pariz i parišku regiju, u petak u ponoć proširene su na još tri departmana. U tim je zonama kretanje ograničeno na 10 kilometara, kao i napuštanje departmana bez valjanog razloga. Dućani su zatvoreni, a razredi prepolovljeni.

Za razliku od nekih ostalih zemalja u Europi, Francuska je odlučila ostaviti škole otvorenima zbog bojazni da bi velik broj učenika bio lišen kvalitetnog obrazovanja te zbog mentalnih problema koji se pojavljaju kod mladih uslijed "zatvaranja".

U ostatku Francuske na snazi je policijski sat od 19 do šest sati. Barovi, restorani i kulturna mjesta zatvorena su u cijeloj zemlji.

Zbog trećeg vala epidemije Španjolska traži negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe koje kopnenom granicom ulaze u zemlju iz Francuske.

Belgija uvodi zabranu za sve poslove koji se obavljaju kontaktno, posebice za frizerske salone, uz izuzetak medicinskog osoblja. Osim dućana s hranom, ljekarni i knjižara, sve ostale trgovine se zatvaraju.

Poljska je odlučila zatvoriti jaslice i dječje vrtiće, velike dućane s namještajem, kao i željezarije te trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice. Također se zatvaraju kozmetički i frizerski saloni.

U crkvama će sad biti dopuštena jedna osoba na 20 četvornih metara, umjesto dosadašnjih 15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 10:00