NAKON TERORISTIČKOG NAPADA

STANJE U NAIROBIJU SE SMIRUJE 'Taoci su oslobođeni, šoping centar Westgate je u našim rukama'

 AFP

NAIROBI - Iako su kenijske vlasti objavile da je završena talačka kriza u šoping centru Westgate, gdje su militanti ubili najmanje 62 osobe i potom od subote držali taoce, jutros se ponovno čula pucnjava, a dva visoka dužnosnika priznala su da je nekoliko napadača i dalje zabarikadirano u zgradi, javlja CNN.

Kriza oko šoping centra u Nairobiju tako ulazi u četvrti dan, unatoč tome što je ministar unutarnjih poslova sinoć preko Twittera poručio da vlasti kontroliraju cijeli Westgate.

"Preuzeli smo kontrolu nad svim katovima. Nismo ovdje kako bismo napadače hranili kolačima nego kako bismo ih kaznili i dokrajčili", Twittao je i glavni policijski inspektor David Kimaiyo.

No, CNN tvrdi da su mu unatoč tomu visoki izvori potvrdili da su napadači, uključujući snajperiste, i dalje u šoping centru. Pritom nije jasno ima li u zgradi još talaca. Kenijski Crveni križ objavio je da se još 65 ljudi vode kao nestali.

Reuters također piše kako se i danas čuje pucnjava, a iznad zgrade vidi se helikopter. Policija tvrdi da još "češlja" šoping centar trgovinu po trgovinu kako bi provjerila je li u zgradi ostao još netko.

"Naše snage temeljito pregledavaju katove zgrade, u potrazi za onima koji su zaboravljeni", poručilo je kenijsko ministarstvo unutarnjih poslova. "Mislimo da su svi taoci oslobođeni".

Kenijska policija je izvijestila da ispituje informacije po kojima je u napad "umiješana" Britanka Samantha Lewthwaite, udovica jednog od bombaša samoubojica koji su 7. srpnja 2005. izveli napade u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:08