RAT U UKRAJINI

Stanovnica Kijeva opisala situaciju u glavnom gradu za Jutarnji: ‘Obitelj mi odlazi...‘

‘Narod je ujedinjen i hrabar te svi čekamo upute od naše vlade. Ovo doživljavam jako emotivno, ali se nadam da će sve biti u redu‘

Red ispred ljekarne u Kijevu

 Genya Savilov/AFP

Ovog je jutra brojne stanovnike Kijeva probudio jedan od najružnijih zvukova - zvukovi eksplozija, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalnu vojnu operaciju na istoku Ukrajine, nakon čega su ruske snage ispalile projektile na nekoliko ukrajinskih gradova i iskrcale snage na njezine južne obale.

Stanje u Kijevu za Jutarnji.hr prokomentirala je i Ukrajinka Sofiya Volchkovich.

"Danas su mnoge od nas u Kijevu u pet ujutro probudili zvukovi eksplozija. Rusija bombardira strateške vojne objekte, aerodrome, najveće hidrocentrale. Stradali su Kijev, Harkov, Odesa, Žitomir, Vinica, Donbas itd. Ubijeni su neki civili i jedno dijete. Snažne borbe vode se u Harkovu, Mykolajivu i Istočnoj Ukrajini. Kijev je napadnut iz zraka. Ipak, kod nas u Kijevu nema velike panike. Neki ljudi pokušavaju napustiti velike gradove i otići u zapadne regije.

Osobno je i moja obitelj donijela odluku da odu iz grada jer apsolutno nismo spremni za ovo (nismo štedjeli vodu i hranu u slučaju da nam nestane struje). U prva dva do tri sata nastajale su velike gužve. Redovi su na benzinskim postajama, u ljekarnama i na bankomatima.

Što se tiče stanovnika, 80% njih ostaje kod kuće, te se dosta novca daje za potrebe vojske i krv u bolnicama. Evakuirani su istočni gradovi u regiji Donjeck i Lugansk. Narod je ujedinjen i hrabar te svi čekamo upute od naše vlade. Ovo doživljavam jako emotivno, ali se nadam da će sve biti u redu", rekla je Sofiya Volchkovich za Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:08