KATASTROFA NA FLORIDI

Stanovnici kraj starog rudnika fosfata dobili SMS poruku: ‘Hitno napustite domove, kolaps je neizbježan‘

Vlasti su priopćile kako je curenje zabilježeno u petak na jednom zidu bare koja se proteže na čak 77 hektara
Golema radioaktivna bara na Floridi
 Tiffany Tompkins/Zuma Press/Profimedia

Guverner Floride Ron DeSantis proglasio je u subotu izvanredno stanje u toj američkoj državi nakon što je došlo do "značajnog curenja" u velikoj bari starog rudnika fosfata Piney Point koje bi moglo izazvati puknuće spremnika s vodom kontaminiranom radioaktivnim tvarima.

Lokalni dužnosnici naložili su evakuaciju obližnjeg stanovništva i zatvorili autocestu nedaleko golemog rezervoara na području Tampa Baya, sjeverno od Bradentona, javlja The Guardian.

Stanovnici su dobili SMS poruku u kojoj je stajalo kako hitno moraju napustiti svoje domove jer je kolaps rezervoara neminovan.

Vlasti su priopćile kako je curenje zabilježeno u petak na jednom zidu bare koja se proteže na čak 77 hektara, i duboka je gotovo osam metara, a sadrži milijune litara vode u kojoj se nalaze fosfor i nitrogen iz nekadašnjeg rudnika. Pokušano je zatrpavanje rupe kamenjem, no bez uspjeha.

Radi se o slabo naseljenom području, no stanovništvo je ipak ugroženo, a lokalni dužnosnik Scott Hopes na tiskovnoj konferenciji u subotu poručio je da je najviše zabrinut zbog mogućnosti da se toksične vode preliju i poplave naselja.

- Govorimo o opasnosti da se 600 milijuna galona (1 galon - 3,7 litara, op.prev.) , prelije u nekoliko minuta ili sekundi i kontaminira okolni prostor - kazao je.

Trenutno se užurbano radi na ispumpavanju. Radnici posebnim strojevima ispumpavaju tisuće galona kako bi se razina bare, ali i opasnosti, smanjila. Procjene kažu kako bi taj težak posao mogao potrajati i do dvanaest dana, pa se razmatraju i druga rješenja. Intenzivno se radi i na analizi bare, odnosno, pokušava se doći do jasnih saznanja gdje bi se i kako otrovna voda mogla proširiti ako dođe do najgoreg. Vlasnik bare, korporacija HRK Holdings, zasad se nije oglasila.

U bari su i velike količine fosfogipsa, radiaktivnog materijala koji je nusprodukt proizvodnje mineralnih gnojiva, a ima i malih količina radija i uranija, dok postoji i velika opasnost od odpuštanja otrovnog plina radona. Kolaps bare izazvao bi golemu štetu po okoliš.

U blizini su još dvije bare koje se također moraju obraditi kako bi se smanjila količina amonijaka i drugih toksičnih tvari.

Nikki Fried, državna povjerenica za poljoprivredu, kazala je kako je hitna evakuacija stanovništva bila i jest neophodna, dodavši kako se zemlja suočava s potencijalnom ekološkom katastrofom, što zahtijeva udruženi odgovor svih odgovornih. George Krusy, lokalni dužnosnik u Manateu, za Guardian je ispričao kako je na mjestu događaja bio u subotu te su u jednom trenutku smjesta morali napustiti prostor.

- Shvatili smo da više nije sigurno biti ovdje jer se problem pojačava, otišli smo s Piney Pointa što smo brže mogli - priznao je.

Guardian podsjeća kako ovo nije prvi takav incident, 2016. je više od 200 milijuna galona kontaminirane vode iscurilo iz jedne slične bare na Floridi u lokalni vodospremnik nakon što je došlo do rupe u brani s fosfogipsom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56