FACEBOOK DOGAĐAJ

Stanovnici Rotterdama pozivaju sugrađane da Bezosovu superjahtu od 127 m gađaju trulim jajima

Prošli je tjedan objavljeno da će se 114 godina star most morati razmontirati zbog izlaska Bezosove jahte iz brodogradilišta.

Jeff Bezos i Lauren Sanchez

 AFP

Na Facebooku je kreiran događaj prikladnog naziva "Gađanje superjahte Jeffa Bezosa jajima", za koji se dosad prijavilo gotovo 3000 lokalnih stanovnika, a još 10.000 ih je napisalo da je zainteresirano za sudjelovanje.

Prošli je tjedan objavljeno da će se povijesni, 114 godina star most u Rotterdamu morati razmontirati kako bi brodogradilište mogla napustiti nova luksuzna jahta američkog milijardera Jeffa Bezosa, koja je u njemu izgrađena.

Jahtu dugu 127 metara gradi nizozemska tvrtka Oceanco, a kada bude gotova tijekom godine, plovilo s tri jarbola postat će najviša jedrilica na svijetu, piše Independent.

image

Most Koningshaven

Remko De Waal

Most, koji lokalno stanovništvo naziva "De Hef", s donje je strane visok 39,9 metara, zbog čega će Bezosovu superjahtu vrijednu 500 milijuna dolara i visoku 39,6 metara biti teško izvesti iz brodogradilišta.

Realiziraju li se planovi o razmontiranju mosta, stanovnici Rotterdama obećali su da će izaći na ulice i pokazati što o takvoj odluci misle.

U opisu događaja na Facebooku pod nazivom "Gađanje superjahte Jeffa Bezosa jajima", stanovnici se pozivaju da se na mjestu porinuća pojave s pokvarenim jajima ili, ako su vegani, s trulim rajčicama te da iz sve snage gađaju superjahtu dok bude prolazila ispod De Hefa.

Organizatori su u opisu budućeg događaja napisali: "Rotterdam su izgradili stanovnici Rotterdama iz ruševina. Ne rastavljamo povijesni most samo zbog faličkog simbola jednoga megalomanskog milijardera. Ne bez borbe!"

Čelični most ima dugu povijest, a danas je i nacionalni spomenik. Prethodno je prošao kroz veliku obnovu zbog čega je bio izvan pogona od 2014. do 2017., kada su gradski oci rekli da ga više neće rastavljati.

image

Most Koningshaven

Remko De Waal

U međuvremnu bi se to moglo dogoditi još jedanput, a ostvari li se plan, Bezos ili Oceano trebali bi platiti sve troškove.

Voditelj projekta lokalne uprave Rotterdama Marcel Walravens je rekao da ne bi bilo praktično dovršiti izgradnju jahte negdje drugdje.

Prije nego što se donese konačna odluka o rastavljanju mosta, nizozemski dužnosnici uzet će u obzir niz čimbenika, uključujući i utjecaj koji bi takva operacija mogla imati na okoliš i lokalno gospodarstvo, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 17:54