IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

STANOVNICI SE POČELI ISELJAVATI IZ GRADOVA Potres ostavio strašna razaranja

 REUTERS / REUTERS

Nema više rezona ostati ovdje, rezignirano je zaključio Mauro Falcucci, načelnik općine Castelsantangelo sul Nera, malog mjestašca u apeninskim gudurama koje se pročulo tek po tome što je ondje u srijedu bio epicentar prvoga snažnoga od novog niza potresa na apeninskom hrptu na granici oblastî Umbrija i Marche: više od 700 udara od srijede uvečer do popodneva u petak.

Posrijedi su mala mjesta, pretežno sa staračkim domaćinstvima, odakle su se stanovnici ionako odselili u gradove trbuhom za kruhom, neki i u inozemstvo (Moliških Hrvata je više na Novom Zelandu nego u Italiji izvan njihova tri preostala sela).

Na Jadran

Nakon kolovoskog egzodusa uslijedio je novi: u četvrtak su autobusi odvozili stanovnike teško oštećenih zgrada na jadransku obalu, u hotel, gdje će prezimiti, jer u planini ne bi bilo ni lako ni zdravo opstajati u prikolicama, kontejnerima ili sličnim privremenim skloništima - a ponetko će se pitati isplati li mu se zadužiti potomke da bi obnovio kuću za posljednjih pet-šest godina staračkoga samačkog života. Neki su ostali, spavaju u školskoj dvorani, tko pri aut liniji, a tko na golu, s dobrim pregledom terena - ali to nije solucija, ni ta utakmica ne može trajati godinama.

Renzi i Orbán

Nova serija razornih potresa sjela je kao kec talijanskom premijeru Matteu Renziju u njegovu natezanju s Evropskim povjerenstvom i sve oštrijem prijeporu s minerom Evropske unije ksenofobnim madžarskim premijerom Viktorom Orbánom, jer ima argument više za probijanje granice tekućega budžetskog deficita - ali naknada štete ostaje krpanje, i kada su svote enormne, bili posrijedi potresi, poplave ili klizišta, tri pošasti koje nagrizaju talijanski teritorij s istom upornošću s kojom organizirani kriminal, korupcija i bešćutna birokracija razjedaju talijansko društvo.

- Jedini spas je prevencija - govore kao da su uvježbali duet, iako u različitim mjestima, zapovjednik talijanskih vatrogasaca prefekt Bruno Frattasi, predsjednik Nacionalnog vijeća geologa Francesco Peduto, te jedan od onih prve crte, Luigi Barbieri, načelnik općine San Giuliano di Puglia, gdje je potres dan uoči Svih svetih 2002 pobio cijelu generaciju, sav prvi razred u školi zajedno s učiteljicom.

- Italiji je srce krhko - sažima Frattasi hidrogeološku kičmu poluotoka, od Genove i Furlanije do Sicilije.

Posljednjih godina se u Italiji gine samo ondje gdje zgrade nisu ojačane, gdje kanali nisu pročišćeni, gdje se gradilo kradući na materijalu - a time je sve rečeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 18:29