JUTARNJI U KOČEVJU

Stanovnici u šoku nakon eksplozije: ‘Mislio sam da nam je Putin poslao raketu, vidio sam gljivu‘

U poslijepodnevnim satima, građani su se polako počeli vraćati na kočevske ulice, većina s maskama na licu

Eksplozija u kemijskoj tvornici Melamin.
 

 Damir Skomrlj/Cropix

Uobičajeni radni dan u Kočevju u četvrtak ujutro prekinula je snažna eksplozija. Zgrade su se zatresle, na nekima su popucala stakla. Visoko iznad slovenskoga gradića formirala se "gljiva" i vrlo brzo bilo je jasno da je epicentar eksplozije tvornica kemijskih proizvoda Melamin, smještena u poslovnom dijelu u samom središtu Kočevja.

- U prvom trenutku pomislio sam da nam je Putin poslao raketu, upravo je tako zvučalo i izgledalo, kao da je na nas pala bomba. Možete misliti koliko je snažno bilo kada se zatreslo sve do Kočevskog Roga. Odjenuo sam se i izletio van. Vidio sam oblak dima i "gljivu" i odmah mi je bilo jasno što se dogodilo. Nešto je eksplodiralo u Melaminu - priča nam Bogumir, koji živi u stambenim zgradama niti stotinjak metara od tvornice.

Bogumir je umirovljenik koji je, kako nam otkriva, cijeli radni vijek proveo u Melaminu, tvornici koja je gospodarska okosnica Kočevja i postoji od 1954.

image

Eksplozija u Sloveniji

Facebook

Radio sam tamo 40 godina. Nikada se ništa ni slično ovome nije dogodilo, niti jedan incident. Svi smo se uplašili, zatvorili u kuće, zatvorili prozore - govori.

Zatvoreni prozori

Zbog opasnosti od onečišćenja zraka i udisanja otrovnih plinova, kočevski je krizni stožer naložio građanima da ostani u kući i drže zatvorene prozore u krugu od 500 metara od tvornice. Djeca iz vrtića i škola poslana su kući, preko puta tvornice je zgrada komunalnog društva, na kojoj su popucala stakla, dom zdravlja, poslovni prostori i druge tvornice... U Kočevju je zavladalo izvanredno stanje, počeli su pristizati podaci o ozlijeđenima i ljudskim žrtvama... Iako je požar stavljen pod kontrolu oko 10.30 sati, vatrogasci su i dalje imali pune ruke posla, jer je i dalje gorjelo u prostoriji u kojoj se, kako nam je rekao voditelj vatrogasne službe Kočevja Leon Behin, nalazi električni agregat. Kada se situacija smirila, pred novinare je izašao direktor Melamina Srećko Štefanič.

- Četiri su osobe lakše ozlijeđene, a dvije osobe teže. Još tragamo za četiri ili pet osoba - rekao je Štefanič.

Prema njegovim riječima, ne radi se o zaposlenicima Melamina, već o djelatnicima jedne druge tvrtke koja je sudjelovala u prekrcaju sirovine iz cisterne. Štefanič je kazao da je eksplozija sve iznenadila te da trenutno nema objašnjenja kako je do nje došlo, a uvjeravao je javnost da nema opasnosti od novih eksplozija i požara.

- Melanim ima sve odgovarajuće dozvole za rad i dobre sigurnosne ocjene - ustvrdio je.

Do eksplozije je, kako smo doznali, došlo prilikom istovara sirovina za proizvodnju iz cisterne koja je ujutro stigla u postrojenja Melanima koji, inače, ima oko 200 zaposlenika.

image

Eksplozija u Sloveniji

Facebook

Leon Behin, glavni kočevski vatrogasac, rekao nam je da je u gašenju požara sudjelovalo više od 150 vatrogasaca, a u intervenciji su sudjelovali i policija, slovenska vojska te laboratorij koji prati onečišćenje zraka, ukupno više od 200 ljudi.

Bez onečišćenja vode

Naseljem su cijelo jutro odjekivale sirene interventnih službi, a helikopter je dvojicu teško ozlijeđenih prevezao u Ljubljanu. Stanje jednog od njih je, kako smo doznali na terenu, kritično i liječnici se bore za njegov život. Prema neslužbenim informacijama, dvojica teško ozlijeđenih su vozač i suvozač cisterne prilikom čijeg je istovara došlo do eksplozije, a uzroci se, za sada, utvrđuju.

image

Eksplozija u Sloveniji

Utrip Vaše Občine/Facebook

Potragu za četvoricom ili petoricom nestalih u ranim poslijepodnevnim satima onemogućavale su visoke temperature i ruševine u dijelu tvornice u kojem je došlo do eksplozije. Sa zgarišta je sukljao gusti crni dim i širio se neugodan miris spaljene plastike. Onečišćenje zraka nije bitno više od rubnih vrijednosti, ali građanima smo svejedno, iz mjera opreza, rekli da u krugu od 500 metara ne otvaraju prozore - izjavio je Leon Behin.

Srečko Šestan, ravnatelj Civilne zaštite Slovenije, ustvrdio je nakon nesreće da nije zabilježeno onečišćenje vode, što je informacija koja je najviše zanimala stanovnike Kočevja. I nakon što je požar ugašen, čekalo se da se temperature spuste kako bi vatrogasci mogli ući u oštećeni prostor i nastaviti potragu za nestalima. No, zbog snage eksplozije i visine temperatura, kako je rečeno na konferenciji na novinare kriznog stožera, nije bilo izgledno da su preživjeli.

U poslijepodnevnim satima, građani su se polako počeli vraćati na kočevske ulice, većina s maskama na licu.

Osnovna djelatnost Melamina, koji ima 194 zaposlenika, je proizvodnja plastike, boja, lakova i sličnih premaza te drugih kemijskih proizvoda. Kako se navodi na njihovoj službenoj stranici, u Europi su poznati kao dobavljač smole za papirnu i građevinsku industriju te impregniranih ukrasnih papira za industriju namještaja, a tvrtka je u svjetskim razmjerima sve prepoznatljivija po proizvodima za industriju boja i gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:10