ISTRAGA

State Department: Nenamjerna izraelska paljba je najvjerojatniji uzrok pogibije novinarke Abu Akleh

Američko-palestinska novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. svibnja

Shireen Abu Akleh

 AL JAZEERA/AFP

Novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh najvjerojatnije je poginula u nenamjernoj vatri s izraelskih položaja, no neovisni istražitelji nisu mogli donijeti konačni zaključak o metku koji ju je pogodio, priopćio je u ponedjeljak američki State Department.

Američko-palestinska novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. svibnja tijekom racije Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kod izbjegličkog logora Janin, uporištu oružanih palestinskih frakcija, među kojima je i Islamski džihad.

Američki koordinator za sigurnost (USSC) je zaključio da su hici ispaljeni s izraelskih položaja najvjerojatniji uzrok njezine smrti.

"USSC nije našao razlog za vjerovati da je to bilo namjerno, već je prije rezultat spleta tragičnih okolnosti tijekom vojne operacije IDF-a protiv palestinskih frakcija Islamskog džihada", stoji u priopćenju State Departmenta.

Palestinska vlast je prije dva dana predala Amerikancima na vještačenje metak kojim je ubijena novinarka, a koji će biti vraćen palestinskoj vlasti. Palestinska novinska agencija Wafa objavila je u subotu navečer da je odobrena predaja SAD-u, ali ne i Izraelu.

Međutim, forenzičkom analizom koju je provela treća strana su balistički stručnjaci utvrdili da je metak teško oštećen te nije moguće donijeti jasan zaključak o njemu, dodaje State Department.

Palestinci tvrde da su Izraelci namjerno ubili novinarku, dok izraelska strana to opovrgava i pojašnjava da je moguće da ju je pogodio zalutali metak, ili je pogođena metkom iz oružja jednog od palestinskih napadača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56