‘ZGROŽENI SMO!‘

Statua Melanije Trump u Sevnici spaljena do temelja, ostao je samo drveni batrljak...

Skulptura koja prikazuje Melaniju u plavoj haljini koju je nosila tijekom inauguracije sada je pocrnjela i izobličena
Statua Melanije Trump
 Jure Makovec/AFP

Dok padaju kipovi konfederacije, rasista i robovlasnika diljem SAD-a i Europe, bez ožiljaka nije mogao proći niti kip američke prve dame u Sloveniji. Drvena skulptura Melanije Trump u blizu njezina rodnog grada Sevnice zapaljena je tijekom vikenda dok je trajalo američko slavlje Dana nezavisnosti.

Točnije, 4. srpnja nepoznati je počinitelj zapalio Melaniju, a već idući dan je drvena skulptura uklonjena. Skulptura koja prikazuje Melaniju u plavoj haljini koju je nosila tijekom inauguracije predsjednika Donalda Trumpa 2017. godine sada je pocrnjela i izobličena.

Lik Melanije isklesao je lokalni narodni umjetnik Aleš Župevc iz drva lipe prema ideji i narudžbi američkog umjetnika Brada Downeyja. Downey, umjetnik sa sjedištem u Berlinu, rekao je da je zgrožen i ‘’želi znati razlog’’ zbog kojeg je počinjen vandalizam, prenio je Reuters. On je smatrao da će kip potaknuti dijalog o političkoj situaciji u SAD-u i smiriti nezadovoljstva useljenika, ističući status Melanije Trump kao imigrantice udane za predsjednika. Downey je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te je izjavio da umjetnik želi intervjuirati počinitelja za novi film koji priprema u povodu izložbe u rujnu u Sloveniji.

image
Statua Melanije Trump
Jure Makovec/AFP

Slovenska policija još nije provela detalje istrage pa još nije sigurna koje će ‘’daljnje postupke upotrijebiti’’, rekla je glasnogovornica policije Alenka Drenik.

Ured Melanije Trump nije još komentirao slučaj. Proteklih tjedana Trump je izjavio da će poduzeti oštre mjere protiv svih koji uništavaju ili vandaliziraju američke povijesne spomenike nakon što je zemljom zavladao val aktivizma protiv rasne nepravde.

Mišljenja o kipu u Sevnici bila su podijeljena od početka. Dok su neki ushićeno posjećivali ‘’totem’’, neki stanovnici su rekli da je kip “sramota”, jer njezin deformirani lik više sliči na Štrumpfetu nego na prvu damu. A Melanija nije jedina iz Trumpove obitelji koja je već gorjela u Sloveniji. U slovenskom gradu Moravče, istočno od glavnoga grada Ljubljane, u siječnju je zapaljen drveni kip koji je prikazivao Donalda Trumpa, a koji je dizajnirao lokalni umjetnik prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:29