PREVELIKA SLIČNOST

Stepinac gori u paklu u pravoslavnoj crkvi, protonamjesnik: ‘Svatko ima svoje viđenje...‘

Riječ je o jednoj od brojnih freski koje su obnovljene ili se još uvijek obnavljaju u ovoj crkvi stradaloj u požaru prije četiri godine

Freska Stepinca

 Jutarnji List

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac jedan je od likova koji su se našli na velikoj zidnoj fresci postavljenoj u pravoslavnoj crkvi svetoga Jovana Bogoslova u banatskom mjestu Bela Crkva, a ono što je posebno intrigantno je da se freska zove Strašni sud Božji i u biti prikazuje pakleni oganj u kojem se našlo desetine ljudi različitih profila, a među njima i kardinal Stepinac. Odnosno osoba koja neodoljivo podsjeća na njega, jer je riječ u prepoznatljivoj kardinalskoj reverendi i svaka aluzija na to da je riječ upravo o Stepincu nije nimalo slučajna. Inače, priču o ovome prvi je objavio portal Direktno, kojemu je jedan čitatelj koji je bio u navedenoj crkvi poslao fotografiju freske. Riječ je o jednoj od brojnih freski koje su obnovljene ili se još uvijek obnavljaju u ovoj crkvi stradaloj u požaru prije četiri godine, a njezin je autor freskopisac Zoran Selaković, za kojeg se navodi da je rođak Nikole Selakovića, aktualnog srpskog ministra vanjskih poslova. Kako se, dakle, i zašto lik Alojzija Stepinca našao na kao jedan od onih koji 'gore u paklu', pitanje je koje je zaintrigiralo brojne osobe u Hrvatskoj, a osobito uzimajući u obzir činjenicu da crkve, u ovom slučaju katolička i pravoslavna, imaju pravilo prema kojem jedne drugima 'ne diraju u svece'? Stefan Jovičić, protonamjesnik crkve u Beloj Crkvi u tome ne vidi nikakav problem, kao što ni na freski ne vidi Stepinca.

image

Freska Stepinca

Jutarnji List

- Pravo da vam kažem meni taj ne liči na Stepinca, ali svatko ima svoje viđenje nekog lika. Kardinal jest u pitanju, ali nigdje nije naznačeno da je to kardinal Stepinac i ne znam kako je netko zaključio da je to on. Na toj je fresci preko 160 likova i razumijem da je vama intrigantno što se na njoj nalazi i netko tko je dio klera katoličke crkve, ali isto tako na toj fresci se nalazi i pravoslavni svećenik, odnosno episkop koji je poguran u pakao, ali to nije freska pakla nego Strašnog suda Božjeg. Dakle, suda Božjeg koji sudi svima, pa tako i nama koji smo u mantijama, jer nas one ne štite od toga da nam neće biti suđeno. Ovime smo običnom svijetu htjeli pokazati da smo svi jednaki pred Bogom i da mantija neće spasiti onoga tko je za života griješio, bio on pravoslavni ili katolički svećenik, a imate tamo i neke muslimane sa turbanima... - veli Jovičić i nastavlja.

- Dakle, strašni sud čeka svakoga i Bog će svakog suditi po njegovim djelima i nedjelima, a nikoga neće spasiti pozicija u Crkvi, državi, novčani dobitak... Prikazani su i kradljivci, mnogi su prikazani. Taj sud neće zaobići nikoga, bio on episkop, kardinal, predsjednik države ili kralj – dodao je protonamjesnik, kojega smo upitali nije li ipak sličnost sa Stepincem prevelika da bi to bilo slučajno.

image

Freska Stepinca

Jutarnji List

- Mi u Beloj Crkvi nemamo nikakvih dodirnih točaka sa Stepincem, kao ni sa Hrvatskom. Pojedinci su to htjeli protumačiti kako su htjeli s ciljem da naprave problem tamo gdje ga nema. Traže se načini da se naprave sukobe među nama, a to nije cilj freske, koja tu stoji već nekoliko godina. Ne znam zašto je bitno je li to Stepinac i kako je netko zaključio da je to on. Meni, iskreno, ne liči na njega. Ali, kao što sam rekao, svatko vidi ono što želi vidjeti – poručio je protonamjesnik Jovičić. Zanimalo nas je i što o svemu misli službena katolička crkva u Hrvatskoj, pa smo se javili u tiskovni ured HBK, čiji nam je predstojnik i glasnogovornik mr. Zvonimir Ancić obećao javiti se ukoliko HBK odluči reagirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:31