DODIKOVA ZASTUPNICA

‘Stepinac je osuđeni ratni zločinac, katolici u BiH štujući njegov lik šire mržnju i vrijeđaju Srbe‘

Stepinca je opisala kao osobu koja je bila Pavelićevim suradnikom te je zbog toga, po njenoj interpretaciji, osuđen za ratne zločine
Slika Alojzija Stepinca
 Goran Mehkek/Cropix

Zastupnica u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić progasila je u četvrtak blaženog Alojzija Stepinca "osuđenim ratnim zločincem" ustvrdivši kako katolici u oružanim snagama BiH štujući njegov lik šire mržnju i vrijeđaju Srbe.

Majkić koja je čan Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika je odnos prema kardinalu Stepincu problematizirala na sjenici Doma naroda održanoj u Sarajevu nezadovoljna činjenicom da se njegov lik nalazi na naslovnici godišnjeg kalendara kojega je priredila nacionalna uprava papinskih misijskih djela za BiH i kojega je vojni ordinarijat podijelio katolicima koji su na službi u oružanim snagama te države.

Majkić je postavljajući pitanje o tome doministru obrane Miji Krešiću kazala kako je to još jedan način da se u Ministarstvu obrane "širi mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj".

Kardinala Stepinca opisala je kao osobu koja je bila suradnikom Ante Pavelića te je zbog toga, po njenoj interpretaciji, osuđen za ratne zločine a dodala je i kako je sudjelovao u masovnom pokrštavanju Srba u NDH te je stoga neprihvatljivo da njegova fotografija bude na kalendaru koji se koristi u vojsci.

"Kalendar se distribuira po dubini po svim mjestima gdje su predstavnici Hrvata ali to moraju raditi i Srbi i prisiljeni su gledati u ovu sliku", kazala je Majkić zatraživši da se takve fotografije uklone iz objekata koje koriste oružane snage.

Doministar Krešić joj je odgovorio kazavši kako ovakve komentare smatra uvredom za svakog katolika.

"Teško je shvatiti kako slika, ikonografija blaženika ili svetaca koje je katolička crkva službeno priznala mogu biti uvredljive za bilo koga a naročito kardinala Stepinca koji se kroz svoj svećenićki život hrabro i odlučno zalagao se za poštivanje svake osobe bez obzira na vjeru i narodnost", kazao je Krešić.

Zastupnici je poručio kako će moliti dragog Boga da svi pa i ona nauče poštivati slobodu vjere i uvjerenja svih osoba no Majkić mu je uzvratila kako odgovorom nije zadovoljna te kako će Srbi u vojsci i Ministarstvu obrane BiH ubuduće pozorno motriti kakve su slike izvješene u prostorima u kojima oni borave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2022 10:30