KATASTROFA U BIH

Šteta od poplava 1,5 milijardi eura!

 Maja Zlatevska/CROPIX

Poseban tim stručnjaka Europske unije, Svjetske banke (WB), Ujedinjenih naroda i Bosne i Hercegovine, koji broji 110 ljudi, završio je svoj posao večeras kasno, doznaje Dnevni avaz.

Njihova je procjena da je BiH pretprjela štete koje premašuju iznos o čak 1,5 milijardi eura.

- Ranija procjena kretala se do 1,3 milijarde eura. Ta cifra je znatno premašena - rekao je za Avaz jedan sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Preciznije brojke o direktnim i indirektnim štetama od poplava bit će predstavljene sutra u Sarajevu na posebnoj konferenciji za novinare.

Medijima i bh. javnosti obratit će se šef delegacije Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, vođa tima/koordinator za procjenu potreba za sanacijom u ime EU Ricardo Zapata Marti , predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić.

Oni će s novinarima razgovarati i u društvu s rezidentnim koordinatorom UN-a Jurijem Afanasijevim i direktoricom Svjetske banke za BiH Anabelom Abreu.


Procjena koja će biti prezentirana, poslužit će kao temelj za veliku donatorsku konferenciju u Briselu oko 10. jula.

Očekuje se da će na tom skupu brojni strani donatori osigurati pomoć od oko milijarde eura.

Glavnina tih sredstava trebala bi biti u vidu povoljnih kredita, a dio će doći i kao nepovratni novac donatora.

- BiH će se naći u iskušenju da osigura ostatak sredstava iz vlastitih prihoda. To će samo pojačati i urgentnim učiniti reformu ekonomije. Sa starim načinom funkcioniranja ekonomskog sistema je gotovo - prenio je Avazu pouzdani izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:04