POSLJEDICE UDARA

Šteta od uragana Iana, koji je odnio 80 života, mogla bi dosegnuti 57 milijardi dolara

Očekuje se da će oporavak zakočiti i otežati inflacija i visoke kamate te skuplji materijali i veći troškovi rada

Posljedice uragana Ian na Floridi

 Paul Hennessy/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Osiguravatelji mogu očekivati i do 57 milijardi dolara imovinske štete koju je na kopnu u SAD-u prouzročio uragan Ian, objavila je u ponedjeljak tvrtka za modeliranje rizika Verisk.

Projekcije osiguravatelja uključuju procijenjene štete od vjetra, olujnog nevremena i poplava na kopnu, povezanih s udarom urgana Iana na Floridi i u Južnoj Karolini, objavila je tvrtka.

Procjena raspona štete kreće se od 42 do 60 milijardi dolara, kad se uključe i gubici Nacionalnog programa osiguranja od poplava, potencijalne sudske tužbe i sporovi i proširena definicija osiguranja.

Uragan Ian odnio je, prema podacima od nedjelje, 80 ljudskih života, a građani Floride te Sjeverne i Južne Karoline kreću s popravkom štete koja bi se mogla mjeriti u desecima milijardi dolara.

Procjenjuje se da je u ponedjeljak samo na Floridi, na koju se Ian obrušio prošloga tjedna, bez struje još uvijek bilo približno 628.285 domova i poslovnih objekata, navodi Reuters.

Posljedice udara Iana na Južnu Karolinu činit će otprilike jedan posto ukupne štete koju će pokrivati osiguravatelji, procijenili su u Verisku.

Američka tvrtka za podatke o imovini i analitiku CoreLogic u petak je procijenila osigurane gubitke za Floridu od uragana Iana u rasponu od 28 do 47 milijardi dolara. To bi za Floridu moglo značiti najveće štete od uragana Andrewa koji ih je pogodio prije 30 godina.

Očekuje se da će oporavak zakočiti i otežati inflacija i visoke kamate te skuplji materijali i veći troškovi rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:23