PREKRETNICA U SIRIJSKOM RATU

STEŽE SE OBRUČ Dok bombe padaju na Alep, Amerika optužuje sirijski režim za zločine protiv čovječnosti RUSI 'Odlazimo kad riješimo bandite!'

 REUTERS

Sirijska vojska je u subotu i dalje stezala obruč oko opkoljenih pobunjenika u Alepu gdje se nalaze tisuće civila, a Sjedinjene Države opužuju režim Bašara al-Asada za "zločine protiv čovječnosti".

Intenzivirani su diplomatski napori u svrhu nalaženja načina za okončanje petogodišnjeg sukoba u Siriji i održan je sastanak u Parizu deset zapadnih i arapskih zemalja koje se protive sirijskoj vlasti, a kasnije tijekom dana održat će se i američko-ruski sastanak u Ženevi, usmjeren na pokušaj "spašavanja" Alepa.

Sirijska oporba u egzilu, koja je nazočila sastanku u Parizu, istaknula je svoju "bezuvjetnu spremnost za nastavak pregovora", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault. Sirijski režim i njegova saveznica Rusija nikada nisu priznali legitimitet te oporbe.

Asad bilježi uspjehe uz rusku vojnu pomoć, kao i pomoć Irana i libanonskog Hezbolaha. U suprotnom taboru, zapadne sile pokušavaju pronaći diplomatski izlaz iz rata u kojem je od ožujka 2011. poginulo više od 300.000 ljudi i iseljeno više od polovice stanovništva.

U subotu su u Alepu provladine postrojbe iz zraka i topništvom napadale posljednje pobunjeničke četvrti, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Bombardiranja su žestoka i iz nekoliko sektora se u zrak uzdižu stupovi dima, prenosi AFP.

Režim sada kontrolira 85 posto četvrti koje su pobunjenici držali prije pokretanja ofenzive 15. studenoga, u kojoj je ubijeno 413 civila u istočnom Alepu i oko 80.000 osoba je izbjeglo.

Pobunjenici su ispalili rakete na prorežimske četvrti i ubili 9 civila, prema podacima SOHR-a. Najmanje 129 civila je poginulo od početka operacije.

Osnažen pobjedama, Asadov režim igorira međunarodne pozive na primirje, a Rusija kaže da će ofenziva na Alep završiti kada odu svi "banditi" , kako naziva pobunjenike.

Prema podacima UN-a, oko 100.000 civila je opkoljeno u pobunjeničkim četvrtima. Oko 2000 ih je u subotu pobjeglo prema prorežimskim dijelovima, navodi SOHR.

Zapadne sile pozvale su u subotu na obovu pregovora između sirijskog režima i oporbe kako bi se okonačo rat.

Američki državni tajnik John Kerry, koji je nazočio razgovorima u Parizu s oporbom, rekao je da "nesrazmjerno bombardiranje" Alepa predstavlja "ratne zločine" i "zločine protiv čovječnosti".

"Režim bombardiranjem naslijepo krši međunarodno pravo i u puno slučajeva provodi zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i to mora prestati", rekao je Kerry nakon što je sukob u Siriji nazvao "najgorom katastrofom nakon Drugog svjetskog rata".

"Trebamo stvoriti uvjete za istinsku političku tranziciju i moraju s enastaviti pregovori na jasnoj osnovi u okviru rezolucije UN-a 2254", izjavio je Ayrault nakon sastanka u Parizu koji prethodi "tehničkom" američko-ruskom sastanku u Ženevi, na kojem će se razgovarati o primirju, humanitarnoj pomoći i odlasku naoružane oporbe i civila iz Alepa.

Njemačka je u međuvremenu pozvala režim i njegove vojne pristaše da dopuste civilima da napuste Alep.

"Zahtijevamo da režim, ali također Iran i Rusija, puste ljude da izađu iz zone sukoba", rekao je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier.

"Došlo je do točke kada ne možemo izraziti, kada nam nedostaju riječi da opišemo ono što se događa dan za danom u Alepu", kazao je.

Analitičari drže da će pobunjenici neizbježno izgubiti Alep te da će označiti prekretnicu u sirijskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 06:08