KRIZA NA MALTI

STEŽE SE OBRUČ U SLUČAJU UBOJSTVA NOVINARKE Nakon što je odstupio pomoćnik premijera, ostavku podnosi ministar turizma, a najavio ju je još jedan

 
 REUTERS

Nakon ostavke pomoćnika premijera ranije u utorak odstupila su i dva ministra malteške vlada kako se širi istraga o ubojstvu istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije koja se širi nakon uhićenja čovjeka koji bi mogao otkriti nalogodavce.

Caruana Galizia, ubijena u eksploziji automobilske bombe u listopadu 2017., na svom je blogu optužila malteške političare za korupciju, uključivo dvije od tri osobe koje su u utorak podnijele ostavke.

Keith Schembri, pomoćnik premijera, prvi je u utorak podnio ostavku, a zatim je to učinio i Konrad Mizzi, sada ministar turizma, a prethodno ministar energetike.

Treći dužnosnik koji je najavio da sam sebe "suspendira" s dužnosti, ali službeno još nije podnio ostavku je ministar gospodarstva Chris Cardona. Njega je u subotu ispitala policija i najavila da će ispitati mnogo više ljudi u sklopu istrage ubojstva.

Istraga je dobila zamah otako je 20. studenoga uhićen Yorgen Fenech na svojoj luksuznoj jahti kojom je, čini se, želio pobjeći.

Fenech traži imunitet u zamjenu za otkrivanje informacija o slučaju.

Udruge civilnog društva najavile su prosvjed za utorak navečer u 19 sati i traže da sada ostavku podnese i premijer Joseph Muscat.

Caruana Galizia je prije smrti zaprimila podatke o ugovoru o elektrani u kojoj je Fenech dioničar. Lani je otkriveno da je Fenech vlasnik kompanije 17 Black u Dubaiju koja je trebala biti izvor sredstava tajnim offshore kompanijama koje su otvorili Schembri i Mizzi.

U utorak su izvori za Times of Malta rekli da je Fenech otkrio informacije istražiteljima koje povezuju Schembrija s korupcijom. Policija je u utorak pretražila Schembrijin dom.

Obitelj ubijene novinarke kazala je da Schembri treba biti procesuiran zbog "dugogodišnje kriminalne aktivnosti velikih razmjera" i poziva da se u istragu uključi europska policijska agencija Europol.

Caruana Galizia optužila je prije smrti i Mizzija i Schembrija da su otvorili fiktivne tvrtke u Panami, a što je potvrdio i međunarodni istraživački tim koji je 2016. razotkrio međunarodnu mrežu utaje poreza pod nazivom Panamski dokumenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 23:52