NJEMAČKA

ŠTIĆENICA ANGELE MERKEL PORUČILA SPD-u DA NAPUŠTANJE KOALICIJE ZNAČI NOVE IZBORE Prijevremeni izbori vjerojatno bi naštetili objema najvećim strankama

 Profimedia, Face To Face A

Annagret Kramp-Karrenbauer, političarka koju njemačka kancelarka priželjkuje kao svoju nasljednicu na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU), četvrtak je upozorila socijaldemokrate (SPD) da bi napuštanje koalicije nakon regionalnih izbora za vikend bilo okidač za državne izbore.

Konzervativcima i socijaldemokratima prijeti drugi poraz na regionalnim izborima u dva tjedna. Glasovanje u nedjelju u zapadnoj saveznoj državi Hessen moglo bi odrediti način na koji će Merkel odlučiti završiti svoju 13 godina dugu vladavinu najvećim europskim gospodarstvom.

Članstvo SPD-a stvara sve veći pritisak svojim čelnicima da napuste "veliku koaliciju" kojoj su se nevoljko pridružili u ožujku i da stranka pronađe novi smjer.

Neuobičajeno otvorenim govorom na političkom skupu u Frankfurtu, najvećem gradu savezne države u kojoj se u nedjelje održavaju izbori, glavna tajnica CDU-a Kramp-Karrenbauer jasno je dala do znanja što bi to značilo.

"Raspad vlade u ovom trenutku doveo bi do novih izbora", kazala je glavna tajnica koju je Merkel u veljaču dovela na tu funkciju, što je bio jasan znak da ju vidi kao svoju nasljednicu.

Ankete pokazuju da bi prijevremeni izbori vjerojatno najviše naštetili konzervativcima i SPD-u.

Merkel je oslabljena svojom odlukom iz 2015. da pusti više od milijun migranata u Njemačku, a iako ankete i dalje pokazuju da je CDU najjača stranka, njihova potpora je pala na između 26 i 27 posto, što znači da koalicija sa SPD-om više ne bi imala dovoljno ruku.

Zeleni su s između 16 i 20 posto prestigli socijaldemokrate u većini anketa, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) čvrsto stoji na između 15 i 17 posto.

Čelnica SPD-a Andrea Nahles je u razgovoru za medijski lanac RND upozorila članove stranke da ne reagiraju pretjerano na bilo kakve gubitke u Hessenu. Dodala je da tek ostaje vidjeti hoće li konzervativci kancelarke i njihovi bavarski saveznici iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) nadići svoje razlike koje su u proteklim mjesecima uzdrmale njihov savez.

Sukobi unutar koalicije smanjili su popularnost svih triju stranaka otkad su u ožujku ponovno preuzeli vlast. Vlada je u srpnju skoro pala zbog spora oko migrantske politike.

Nakon što su završili drugi na izborima u Bavarskoj 14. listopada zeleni se smatraju odlučujućim faktorom i u Hessenu, no loši rezultat konzervativaca značili bi kraj konzervativno-zelene koalicije u toj saveznoj državi.

Merkel je u završnom govoru u Hessenu pozvala pristaše da izađu na izbore i budu "veleposlanici" nastavka tamošnjeg konzervativnog rukovođenja.

"Svatko tko ima pravo glasa mora izvršiti svoj dio", poručila je u gradu Fuldi koji graniči s nekadašnjom Istočnom Njemačkom.

"Možete glasovati samo jednom svake pete godine. Tada se odlučuje budućnost Hessena", dodala je kancelarka.

Volker Bouffier, premijer te države iz redova CDU-a, upozorio je kako je važno da Hessen ne preuzme ljevičarski savez.

"Ili ćemo zadržati ovaj uspješan model koji sad imamo u Hessenu, ili će se dogoditi lijevi savez".

"To su alternative. Ništa drugo nije važno", zaključio je Bouffier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:03