INSTITUCIJSKI RASIZAM

Stigla isprika nizozemske diplomacije: Neke zaposlenike nazivali ‘majmunima‘ ili otjerali s posla zbog boje kože

Zaposlenici obojene boje kože nerijetko su se osjećali isključeno i zanemareno od kolega bijelaca.

Ministar vanjskih paslova Wopke Hoekstra

 Daniel Mihailescu/Afp

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova ispričalo se u ponedjeljak nakon izvješća u kojemu ga se kritizira za institucijski rasizam tako što su neki zaposlenici nazivani "majmunima" ili su udaljeni s posla zbog boje kože.

Neovisno izvješće koje je naručio pokret Životi crnaca vrijede otkrilo je da su se zaposlenici obojene boje kože nerijetko osjećali isključeno i zanemareno od kolega bijelaca.

U tekstu se ističe da su često bili izloženi "verbalnoj agresiji" slušajući kako drugi ocrnjuju ljude zbog boje kože, religije i podrijetla, premda "uglavnom nisu osobno bili zlostavljani".

Stanoviti broj zaposlenika, navodi se u izvješću, izjavio je da su ljudi "više puta nazivani ‘majmunima‘ i ‘bokitosima‘ ", kako se zvala gorila koja je 2007. pobjegla iz nizozemskog zoološkog vrta. Druge su nazivali "crnčugama" i "krampusima", dodaje se u izvješću.

"Jedan je zaposlenik opisao afričke zemlje kao ‘zemlje majmuna‘ ", dodaje se u dokumentu sastavljenom na temelju intervjua s 33 osobe i debatne skupine s ukupno 47 ljudi.

Među njima su bili zaposlenici ministarstva "bikulturalci" koji rade u Nizozemskoj i u inozemstvu te osoblje veleposlanstava i pojedini zaposlenici bijelci, navodi se.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra je rekao da je izvješće "bolno i nevjerojatno".

"To što su neki kolege u ministarstvu i u predstavništvima u svijetu doživjeli neprihvatljivo je i iskreno me dira", napisao je na Twitteru.

U izvješću se ističe da su rezultati "nametnuli pitanje postoji li institucijski rasizam. Mislimo da postoji".

Nizozemska se dugo promovirala kao liberalno i multikulturno društvo, ali se zadnjih godina sučeljava sa svojom povijesti kolonijalne sile i ropstva.

Mediji su objavili da se vlada planira do kraja mjeseca službeno ispričati za ropstvo, što je naišlo na oštru kritiku, pošto su skupine koje zastupaju bivše kolonije rekle da ih nitko nije pitao za mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19