PROMJENA PRAVILA

Stigla nova korona karta ECDC-ja koja u obzir uzima i procijepljenost: Evo kakva je situacija u Hrvatskoj

Iz nove karte vidi se kako je čitava Europa u tamnocrvenom. Tu je i Hrvatska, ali i njezini turistički konkurenti poput Grčke, Španjolske i Italije
 Niksa Stipanicev/Cropix

Čini se kako turistički radnici i iznajmljivači na Jadranu ipak neće morati strahovati od loše predsezone zbog karte procijepljenosti, koju umjesto karte oboljelih zagovaraju u Europskoj uniji kao kriterij za preporuke putnicima.

Naime, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) je prvog dana veljače objavio kartu s novim parametrom procijepljenosti kao jednim od faktora za izračun sigurnosti turista u nekoj zemlji.

Karta se temelji na stopi prijavljivanja slučajeva, na stopi cijepljenja i stopi testiranja na 100.000 stanovnika u 14 dana, a tamnocrvena boja znači da virus cirkulira na vrlo visokim razinama te da bi se za te države trebale primjenjivati ​​mjere u pogledu putovanja.

No iz nove karte vidi se kako je čitava Europa u tamnocrvenom. Tu je i Hrvatska, ali i njezini turistički konkurenti poput Grčke, Španjolske i Italije - baš svi, izuzev malog dijela na jugozapadu Rumunjske.

image
ECDC

Podsjetimo, epidemiolog dr. Bernard Kaić istaknuo je kako su zbog novog parametra pisali Europskoj komisiji jer smatraju da faktor procijepljenosti ne bi trebalo uzeti u obzir.

- Ako Zagreb i Dalmacija imaju isti broj novooboljelih na 100.000 i to bude istim tempom padalo - Zagreb će prije izići iz crvenoga, nego Split. To je totalno pogrešno od strane Europske komisije i totalno neutemeljeno - rastumačio je.

Po njemu je najvažnija incidencija bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 09:37