OTKRILI AUSTRALCI

Stigla potvrda da misteriozni radio signali koji godinama zbunjuju znastvenike dolaze iz dubokog svemira

Radio teleskop Parkes u Australiji
 Binarysequence / Wikimedia / Creative Commons

Astronomi u Australiji potvrdili su da serija radio izboja, prvi put otkrivenih 2007. godine, potječe iz dubokog svemira i definitivno nije rezultat bilo kakvog ljudskog djelovanja, piše Telegraph.

Takozvani brzi radio izboji, zapravo intenzivni i vrlo kratki (tek nekoliko milisekundi), prvi put su otkriveni radio teleskopom Parkes u Australiji i odmah su potaknuli raspravu o njihovu ishodištu, koje i dalje nije utvrđeno.

Počele su špekulacije da je riječ o svojevrsnim signalima naprednih izvanzemaljaca, ali su mnogi znanstevnici smatrali da su oni zapravo rezultat interferiranja s drugim elementima na Zemlji. Ta je teorija dobila na snazi kad je otkriveno da je serija sličnih signala otkrivenih na istom teleskopu 1998. godine zapravo uzrkokovana pokvarenom mirkovalkom u kuhinji postrojenja.

Kako bi otkrili porijeklo brzih radio izboja, znanstvenici su potrošili dvije godine prilagođavajući radio teleskop Molonglo pokraj Canberre, koji ima znatno bolje mogućnosti, to jest šire područje promatranja, od teleskopa Parkes. Ovaj teleskop može simultano otkriti više zraka, izboja ili drugih signala na nebu, što mu omogućje da razlikuje lokalne smetnje od kozmičkih signala.

- Zbog karakteristika ovog teleskopa, sto posto smo sigurni da izboji dolaze iz svemira. A ako saznamo odakle točno u svemiru dolaze, možda ćemo saznati i kako nastaju - rekao je jedan od znanstvenika na projektu, Manish Caleb.

Znanstvenici će nastaviti s prilagodbom teleskopa Molonglo kako bi preciznije ustanovili s koje lokacije u svemiru potječu ovi izboji, budući da je za samo jednog od njih ustanovljeno iz koje galaksije dolazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09