SUĐENJE

STIGLA PRVA REAKCIJA NA HAŠKU PRESUDU IZ AMERIKE 'Mi podupiremo Tribunal i poštujemo presudu čelnicima Herceg-Bosne'

Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Berislav Pušić
 HANZA MEDIA

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i poštuju presudu koju je on u srijedu izrekao bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne smatrajući je presudom pojedincima, stajalište je američke administracije koje je u srijedu, nakon izricanja pravomoćne presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, prenijelo veleposlanstvo SAD u BiH.

- Današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su prouzročili strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim obiteljima donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena - stoji u kratkom priopćenju dostavljenom Hini.

Iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu pozvali su sve da postupe na isti način, odnosno da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu.

To je, kako je istaknuto, nužno za budućnost stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, u kojoj su zaštićena prava svih njezinih građana.

U Haagu je u srijedu, u sjeni samoubojstva generala Slobodana Praljka, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju dovršeno izricanje pravomoćne presude u predmetu "Prlić i ostali", a žalbeno vijeće potvrdilo je nepravomoćne presude bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću od 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću od 10 godina zatvora.

Prije prekida ročišta, zbog toga što je general Praljak popio otrov u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrđeno je 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 08:13