KATASTROFA

Stigle najnovije procjene: Uragan Ida u SAD-u prouzročio 20 do 30 milijardi dolara štete

Procjenu je objavila kompanija za izradu modela rizika povezanih s katastrofama AIR Worldwide
Šteta nakon uragana Ida
 Sean Rayford/AFP

Osiguravatelji mogu očekivati potraživanja nakon procjena štete koju je u SAD-u izazvao uragan Ida u vrijednosti 20 do 30 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak kompanija za izradu modela rizika povezanih s katastrofama AIR Worldwide.

AIR je ažurirao procjene osiguranih gubitaka nakon što je analizirao utjecaj poplava u unutrašnjosti zemlje na putanji uragana Ida, uključujući i savezne zemlje na sjeveroistoku SAD-a.

Dosada su očekivali da će osigurani gubici iznositi 17 do 25 milijardi dolara, a sada procjenjuju da će se kretati u rasponu od 20 do 30 milijardi dolara.

Procjena uključuje štete na stambenim, poslovnim i industrijskim nekretninama i automobilima na kopnu, priopćio je AIR.

To znači da brojke ne uključuju štete koje pokriva Nacionalni program osiguranja od poplava ni one na objektima na moru, dodaje se.

Pri izračunu uzeti su u obzir viši troškovi matrijala i popravaka prema sadašnjim cijenama na tržištu građevinskih radova, napominju u AIR-u.

Stručnjaci procjenjuju da je uragan Ida u konačnici ipak bio manje razoran od uragana Katrina, koji je 2005. godine prouzročio štetu od 87 milijardi dolara, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 23:50