TREĆI VAL EPIDEMIJE

Stigli novi podaci: Mađari na prvom mjestu u svijetu po stopi smrtnosti od covida!

Broj umrlih je skočio za više od 40 posto u usporedbi s prethodnih sedam dana i dosegao novi dnevni vrhunac u četvrtak
 Attila Kisbenedek/AFP

Mađarska, koju je preplavio treći val epidemije covida-19, prošlih je sedam dana imala najvišu stopu smrtnosti u svijetu, prema bazi podataka agencije France presse.

Broj umrlih je skočio za više od 40 posto u usporedbi s prethodnih sedam dana i dosegao novi dnevni vrhunac u četvrtak s 272 umrlih.

Pogoršanje situacije je dovelo tu zemlju s 9,8 milijuna stanovnika na prvo mjesto u svijetu za to razdoblje, s 15,7 umrlih na 100.000 stanovnika, ispred Češke, BiH, Slovačke i Bugarske.

Zaraze su buknule nakon pojave britanske varijante u veljači. Tijekom posljednja 24 sata u Mađarskoj je bilo nešto manje od 10.000 novooboljelih.

Bolnice su preplavljene priljevom oboljelih, blizu 12.000 trenutačno, a nedostaje osoblja, upozorila je ovog tjedna Udruga mađarskih liječnika (MOK).

"Operacijske dvorane su zatvorene a njihovi respiratori se koriste za pacijente oboljele od covida", navodi jedan dužnosnik udruge u priopćenju i uspoređuje situaciju s onom u Bergamu u proljeće 2020.

Studenti medicine su pozvani u pomoć a neke institucije su tražile i pomoć dragovoljaca.

Vlasti pokušavaju smiriti javnost, a Gergely Gulyas, šef ureda Viktora Orbana, izjavio je da je" stanje teško, ali da sustav ima kapaciteta suočiti se s tim velikim brojevima".

Vlada se u zaustavljanju širenja virusa oslanja na kampanju cijepljenja.

Mađarska, jedina članica Europske unije koja primjenjuje kinesko cjepivo Sinopharm i rusko Sputnjik V, uz one koje joj isporučuje Bruxelles (Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca), nakon Malte je cijepila najviše u Europskoj uniji.

Do danas je više od 1,7 milijuna ljudi ili 18 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu. "Čim bude cijepljeno 2,5 milijuna ljudi, mjere ograničenja će moći biti ublažene, a škole će održavati nastavu, najranije 12 . ili 19. travnja", naglasio je Gulyas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 11:17