OGROMAN SKOK

Stigli službeni podaci: U najgorem mjesecu pandemije u Italiji dvostruko više umrlih nego lani

Od 1. ožujka do 4. travnja u Italiji je umrlo 41.239 ljudi, kažu službeni podaci, otprilike 20.000 više nego prethodnih godina
Italija / Ilustracija
 Nicola Marfisi/Agf/Avalon Editorial/Profimedia

Stopa smrtnosti u Italiji u ožujku, najgorem mjesecu pandemije Covida-19 u toj zemlji, bila je dvostruko veća nego u istom mjesecu prethodnih godina, pokazuje izvješće objavljeno u ponedjeljak, što znači da su prve procjene smrtnosti bile preniske.

Italija nije bila jedina zemlja koja nije bilježila sve smrtne slučajeve povezane s koronavirusom.

Druge studije pokazale su da su i Sjedinjene Američke Države, Peru i Mexico City imali veliki broj neprijavljenih smrti od te bolesti.

U New Yorku, primjerice, broj smrtnih slučajeva proteklog proljeća se utrostručio, no 22 posto dodatnih slučajeva nisu službeno prijavljeni kao Covid-19 zbog izostanka testiranja.

Kako bi izračunali stvarnu cijenu pandemije u ljudskim životima, demografi i ostali istraživači koriste ne samo broj smrtnih slučajeva potvrđenih testovima nego i službenu statistiku smrtnosti, na temelju smrtovnica, i uspoređuju je s prethodnim godinama, što je metoda koja se koristi i kod epidemija gripe.

Rezultat koji je u ponedjeljak objavio američki medicinski časopis "Jama Internal Medicine" pokazao je strašne posljedice širenja virusa u Italiji, prvoj europskoj zemlji koja je iskusila punu snagu pandemije.

Italija je 4. travnja objavila da je službeno zabilježila 15.000 umrlih od Covida-19.

Od 1. ožujka do 4. travnja u Italiji je umrlo 41.239 ljudi, kažu službeni podaci, otprilike 20.000 više nego prethodnih godina.

To je 104,5 posto veći mortatlitet te ukazuje da bi više od 5000 slučajeva moglo nedostajati u zbiru koji se pripisuje koronavirusu.

Jedini smrtni slučajevi koji su tada pripisivani Covidu-19 bili su oni iz bolnica i, u manjoj mjeri, domovima za starije, što može objasniti tu razliku u zbroju.

U Lombardiji, najteže pogođenoj talijanskoj regiji, broj dodatnih smrtnih slučajeva bio je 173 posto veći nego prethodnih godina, a samo među muškarcima 213 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 15:44