JOŠ DOBRIH VIJESTI

Stiže i oksfordsko cjepivo! Britanci očekuju odobrenje ovih dana, odmah će cijepiti milijune na stadionima

U AstraZeneci su u subotu navečer potvrdili da vjeruju da je njihovo cjepivo jednako visoko učinkovito kao i Pfizerovo i Modernino
 Justin Tallis/AFP

Britanska vlada planira početak cijepljenja oksfordskim cjepivom 4. siječnja, piše u nedjelju Sunday Telegraph.

Vlada se nada da će u iduća dva tjedna prvom dozom cijepiti dva milijuna ljudi oksfordskim cjepivom koje proizvodi farmaceutska tvrtka AstraZeneca ili Pfizerovim cjepivom, piše list.

Očekuje se da će britanski regulator ovih dana odobriti oksfordsko cjepivo, dodaje list.

Kako se navodi, britanske vlasti planiraju operaciju nezapamćenih razmjera koja uključuje masovno cijepljenje na stadionima i ogromnim kongresnim centrima.

U AstraZeneci su u subotu navečer potvrdili da vjeruju da je njihovo cjepivo jednako visoko učinkovito kao i Pfizerovo i Modernino. Kod oksfordkog se cjepiva kao prednost navodi da je znatno jednostavnije njegovo skladištenje, koje ne zahtijeva pohranjivanje doza na ekstremno niske temperature, već ga se tretira kao cjepivo za gripu.

Britanija je prva zapadna zemlja koja je započela masovnu kampanju cijepljenja protiv koronavirusa cjepivom Pfizera i BioNTecha.

Bivša članica EU potvrdila je u subotu 34.693 nova slučaja zaraze i 210 umrlih, objavila je vlada uz napomenu da se radi o djelomičnim podacima.

S više od 70.000 žrtava covida-19, Britanija je šesta najteže pogođena zemlja u svijetu po broju mrtvih iza Sjedinjenih Država, Brazila, Indije, Meksika i Italije.

Britanski premijer Boris Johnson izvijestio je prošlu subotu o novom, zaraznijem soju koronavirusa što je potaknulo brojne zemlje da ukinu prometne veze s Britanijom.

Britanija: Regulatoru treba dati vremena za odobrenje oksfordskog cjepiva

Regulatornoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) treba dati vremena za pregled podataka o oksfordskom cjepivu protiv covida-19, reagirala je u nedjelju glasnogovornica britanskog ministarstva zdravstva na napise da će Velika Britanija 4. siječnja krenuti s uporabom tog cjepiva.

"Moramo sada MHRA-i dati vremena da odradi svoj važan posao i moramo čekati njihov savjet", rekla je glasnogovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 03:24