LOŠA VIJEST ZA RUSE

Stiže iznenadna pomoć ukrajinskom nebu - iz Grčke! Moćni raketni sustav Kijev je tražio od početka ruske invazije

Grčke novine Kathimerini objavile su kako je dogovoren masovni prijenos grčkih PZO sustava Kijevu

PZO sustav S-300 PMU-1 koji koristi grčka vojska

 Costas Metaxakis/Afp

Ako američki republikanci i kadrovski odraz njihove političke pameti Donald Trump posve iracionalno blokiraju novi paket oružane pomoći napadnutoj Ukrajini, ne stoje baš svi poput njih skrštenih ruku dok napadnuta zemlja krvari.

Izvješća u grčkim medijima sugeriraju da se ova zemlja priprema Ukrajini vrlo skoro prebaciti prijeko potrebne dalekometne raketne sustave zemlja-zrak, i to one sovjetske proizvodnje, S-300. Riječ je o sustavu koji je Ukrajina od Grčke tražila praktički od početka ruske invazije. Premda je to krajnje neobično za članicu NATO-a, Grčka ima prilično velike zalihe sovjetskih raketnih sustava S-300 i očito ih je pristala u efektnom dogovoru s Bidenovom administracijom predati onima kojima su potrebniji. To svakako nije dobra vijesti za ruske vojne avione, piše Slobodna Dalmacija.

Grčke novine Kathimerini objavile su kako je dogovoren masovni prijenos grčkih obrambenih sredstava Kijevu, a uz sustave S-300 dogovor navodno uključuje i drugu sovjetsku opremu iz grčkih protuzračnih zaliha: PZO sustave kratkog dometa Tor i Osa, te dvocijevne sovjetske protuavionske topove ZU-23-2.

Atenski dnevni list piše da je Grčka dala zeleno svjetlo za prijenos S-300 Kijevu u zamjenu za obećanje SAD-a da će im odobriti prodaju svojih nevidljivih lovaca F-35. Prošloga petka je američki State Department odista odobrio moguću vojnu prodaju Grčkoj 40 višenamjenskih borbenih zrakoplova pete generacije F-35, plus pripadajuću opremu u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi dolara.

Ukrajina je ratni sukob s ruskim agresorima otpočela raspolažući s oko 250 lansera za rakete zemlja-zrak dugog dometa S-300. Zbog intenziteta ruskih napada u zadnje dvije godine ta su oruđa prilično iscrpljena, a zalihe projektila kojima su raspolagali također su gotovo pri kraju. Na temelju vizualnih dokaza, Ukrajina je prvenstveno koristila sustave S-300PS u sukobu. Ovaj model je razvio Sovjetski Savez sredinom 1980-ih, a temelje se na šasiji kamiona 8x8 MAZ-7910, za razliku od tegljenih sustava S-300 koji imaju znatno slabiju mobilnost.

Iako sustav S-300PS može ispaljivati različite vrste projektila-presretača, raketa 5V55R s poluaktivnim radarskim i terminalnim navođenjem glavna je vrsta u Ukrajini. Ova raketa ima maksimalni domet od 90 kilometara i može pogoditi mete na velikim visinama. Do dolaska američkih Patriota S-300 je bio najmoćniji sustav protuzračne obrane dugog dometa dostupan Ukrajini. Osim S-300PS, Ukrajina također koristi i manji broj modela S-300V1. Lanser se nosi na vozilima na gusjenicama, a također ima i ugrađenu sposobnost protubalističkih projektila (ABM).

Grčka je trenutno jedina NATO članica koja još operira sustavima S-300. Ima ih navodno najmanje 12 (nije jasno radi li se o cjelokupnim sustavima ili samo lanserima - ovo potonje čini se vjerojatnije), i to znatno poboljšanu verziju S-300PMU-1 s modernijom 30N6E radarom. Taj sustav može ispaljivati i projektile 48N6, čiji domet varira od 150 km do 250 te imaju sustav navođenja s poluaktivnim radarskim navođenjem u terminalnoj fazi, između ostalog. Već te prednosti bi osigurale skok naprijed Ukrajini u odnosu na sve ranije projektile S-300 koje su dosad koristili.

Grčki S-300 omogućili su brojnim zapadnim saveznicima da ih koriste tijekom zračnih vježbi i traže im slabe točke tijekom zadnjih godina. To je naročito dobro iskoristio Izrael koji se suočavao s prijetnjama od S-300 u Siriji i Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 14:23