SVETI GRAL

STIŽE NAJMODERNIJI TEST ZA OTKRIVANJE RAKA DOJKE Skenira proteine ključne za 7 vrsta tumora

Dr. Green je ustvrdio kako se ovime povećava broj opcija u liječenju raka dojke, ali i izbor najbolje varijante za svaku pojedinu ženu

U iduće dvije godine u upotrebu će biti pušten novi i do sada najmoderniji test za rano otkrivanje raka dojke , najavili su znanstvenici iz Nottinghama u tekstu objavljenom u British Journal of Cancer.

Sada postoje dvije vrste biomarkera, međutim, prošle su godine znanstvenici otkrili da se tumor dojke može podijeliti u deset formi ove bolesti, na temelju pacijentove genetske slike.

No to je iznimno skup postupak, tako da ga ne može priuštiti većina oboljelih žena.

Ekipa pod vodstvom Andyja Greena sa Sveučilišta u Nottinghamu nedavno je uspjela razviti metodu koja skenira deset proteina, ključnih za sedam vrsta tumora dojke.

U objavljenom članku, Dr. Green je ustvrdio kako se ovime povećava broj opcija u liječenju raka dojke, ali i izbor najbolje varijante za svaku pojedinu oboljelu ženu. Radi se o realnom napretku koji djeluje poput Svetog grala u personaliziranoj medicini, a samo u Velikoj Britaniji godišnje 50.000 žena oboljeva od raka dojke.

Iako nove terapije stručnjaka iz Nottinghama bude nadu u razvoj učinkovitijih lijekova, definitivni rezultati će se znati za otprilike dvije godine, kada završe klinička ispitivanja na većem broju pacijentica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:37