PREDVIĐENO ZA IZVOZ

Stiže nam i Abdal: Kuba odobrila klinička ispitivanja za svoje drugo cjepivo protiv covida

U ožujku je Kuba počela završnu fazu eksperimntalnog cjepiva nazvanog Soberana 2 (Suverena), koje su razvili domaći znanstvenici
Prizor iz Havane
 Yander Zamora/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Kubanska regulatorna agencija za lijekove dala je u četvrtak zeleno svjetlo za završna klinička ispitivanja drugog cjepiva protiv covida-19 koje su razvili tamošnji znanstvenici, a osim za domaće potrebe predviđeno je i za izvoz.

Karipski komunistički otok ima dugogodišnje iskustvo u razvoju i izvozu cjepiva i jedna je od šačice zemalja koje još nisu počele cijepiti stanovništvo protiv koronavirusa jer računa na vlastite proizvode.

U ožujku je Kuba počela završnu fazu eksperimntalnog cjepiva nazvanog Soberana 2 (Suverena), koje su razvili domaći znanstvenici.

Pod desetljećima američkog trgovinskog embarga Kuba je bila prisiljena oslanjati se na vlastite resurse i pamet te je upravo medicinu razvila na zavidnu razinu i učinila svojim izvoznim proizvodom.

U četvrtak je kubansko regulatorno tijelo dalo zeleno svjetlo za početak ispitivanja cjepiva nazvanog Abdala, prema poemi kubanskog pjesnika iz 19. stoljeća Josea Martija, heroja borbe za neovisnost.

Kao i Soberana 2 tako i Abdala u zaštiti cilja na proteinski širljak novog koronavirusa.

Vlasti će sljedećeg tjedna početi novačiti oko 48.000 volontera u dobi od 19 do 80 godina za ispitivanja u koja će uključiti i kontrolne placebo skupine.

Studija bi trebala biti dovršena u srpnju, a prvi rezultati očekuju se u kolovozu.

Kuba upravo proživljava najgore doba pandemije otkako je krajem godine otvorila svoje granice.

Otok od 11 milijuna stanovnika potvrđuje dnevno između 600 i 1000 novozarženih, što je velik skok u odnosu na prosječno malen broj zaraženih na dan tijekom 2020.

Prema ukupnim podacima Kuba je od početka pandemije potvrdila 64.414 zaraženih i 384 umrlih od posljedica covida-19.

Vlada je obećala cijepiti svo kubansko stanovništvo ove godine jednim od pet eksperimentalnih cjepiva koje razvija.

Kritičari međutim upozoravaju da je razvoj svakog cjepiva lutrija te da bi zdravstvene vlasi trebale nabaviti već odobrena cjepiva i početi cijepiti najranjvije skupine dok čekaju rezultate vlastitih istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:17