ODOBRIO PENTAGON

Stiže novi Air Force One, simbol američke moći

U.S. Secret Service agents walk around Air Force One as it waits to take off to take U.S. President Barack Obama from Kenya's Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, in this file photo taken July 26, 2015. Boeing Co has won a contract to start preliminary design work on a new fleet of Air Force One presidential aircraft based on its 747-8 commercial airliner, the Pentagon said on Friday. REUTERS/Thomas Mukoya/Files
 THOMAS MUKOYA/REUTERS

Pentagon je odobrio prvi u nizu ugovora s Boeingom, američkim zrakoplovnim divom koji je izabran da pretvori par zrakopolova 747-8 (američki predsjednik ima dva identična aviona) u Air Force One.

Veličanstveni, svijetloplavo-bijeli zrakoplov svima je prepoznatljivi simbol američke moći.

Ali postojeći Boeing 747-200, koji je u službi još od 1990., stari. Rezervne dijelove sve je teže osigurati, a letjelice su sve duže na redovnim servisima.

Cijena kupnje i pretvaranja dvaju zrakoplova 747-8 u predsjedničke avione nije poznata, ali je američko zrakoplovstvo zatražilo tri milijarde dolara iz proračuna za tu namjenu. Radi se o vrlo složenom poslu i projekt bi trebao biti završen do 2024. godine.

Cijena sata leta Air Force Onea iznosi 180 tisuća dolara. Predsjednik u zrakoplovu ima prostrani ured, sobu za sastanke i zdravstveni centar.

U zrakoplovu mora biti mjesta za agente tajne službe, savjetnike i novinare. Kuhinja može poslužiti 100 osoba odjednom.

Opremljen je najmodernijom komunikacijskom tehnologijom što predsjedniku omogućava da iz zraka upravlja državom. To je i tvrđava u zraku opremljena najmodernijim obrambenim sustavima. Zrakoplov se može puniti u letu, što mu omogućava da u zraku bude danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:30