VELIKA VIJEST

Stižu ekspresni testovi na koronu: Rezultate daju za nekoliko minuta, distribucija kreće odmah

‘Pokazali smo što se sve može postići kad se čitav svijet i globalni zdravstveni partneri udruže u zajedničkom cilju‘
Ilustracija
 Chris Ryan/Caia Image/Profimedia

Brzi testovi na covid-19 koji pokazuju rezultate već nakon 15 ili 30 minuta, uskoro će biti izbačeni na tržište čime će potencijalno biti spašene tisuće života i čime će se usporiti pandemija kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama, piše Guardian.

I dok je u tijeku utrka za razvojem cjepiva i učinkovitih lijekova za borbu protiv virusa, brzi testovi na antigene koje su razvile dvije farmaceutske kompanije, bit će dostavljene srednje i slabo razvojenim zemljama po cijeni od pet dolara po testu ili čak manje.

Jedan test, koji izgleda poput testa za trudnoću i koji pokazuje dvije plave linije ako je pozitivan, dobio je hitno odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije, dok će drugi odobrenje dobiti uskoro. Jednostavni i brzi, no vrlo kvalitetni testovi, omogućit će masovno testiranje zdravstvenih djelatnika koji u siromašnijim zemljama umiru u puno većem postotku.

Bogate zemlje koje su se predbilježile za testove putem inicijative za razvoj alata protiv covida-19 Access to Covid (ACT accelerator), također će ih moći naručiti. Inicijativu koja je i dovela do razvoja testova, pokrenuli su u ožujku Svjetska zdravstvena organizacija, Europska komisija, vlada Francuske Republike i Zaklada Gates.

U zamjenu za količinsku garanciju Zaklade Gates, kompanije srednje i niže razvijenim zemljama osiguravaju 20 posto svoje proizvodnje, dok je 80 posto rezervirano za ostale. Njemačka je već rezervirala 20 milijuna testova, a slijede je Francuska i Švicarska.

I vlada Velike Britanije nastoji nabaviti testove, iako je ta zemlja puno uložila u razvoj testova putem sline, kao i testova na antigene, kod kojih rezultate treba čekati oko 90 minuta. Testovi na slinu se trenutno ispituju u Salfordu i Southamptonu, dok se test DnaNudge koji uzima briseve koje poslije 'čita' Nudgebox, već koristi u nekim bolnicama.

No, od Svjetske zdravstvene organizacije upravo odobreni testovi na antigene brži su i jednostavniji, uz to što su i jeftiniji, te se mogu koristiti za testiranja u školama, na fakultetima i na radnim mjestima. Zemlje koje si to mogu priuštiti sada će moći testirati jako velik broj ljudi. Iako testovi neće detektirati sve zaražene, oni bi mogli pomoći da inficirani budu otkriveni čak i prije pojave simptoma te poslani u karantenu.

Jedan od tih testova, onaj južnokorejske kompanije SD BioSensor, dobio je hitno odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije, dok se očekuje da će drugi, onaj američke kompanije Abbott, odobrenje dobiti vrlo brzo.

Catharina Boehme, izvršna direktorica neprofitne organizacije, Foundation for Innovative New Diagnostics (Find) koja je ključni igrač u spomenutoj inicijativi, kaže kako su tržištu ponudili veliku količinu testova odjednom kako se ne bi dogodilo da siromašnije zemlje izgube u utrci za nabavom testova, kao što je bio slučaj s PCR testovima.

- Pritisak i potražnja su vrlo veliki. Zbog toga nam je potrebna ova garancija količine. Morali smo osigurati količinu za zemlje s niskim i srednjim prihodima, prije nego što sve ostale zemlje pokupuju testove i siromašno stanovništvo ponovo ostane kratkih rukava, kazala je Boehme.

- Želim naglasiti da je ovo suradnja bez presedana. Pokazali smo što se sve može postići kad se čitav svijet i globalni zdravstveni partneri udruže u zajedničkom cilju.

Još neki od partnera koji su osigurali testove su Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Clinton Health Access Initiative, Global Fund i Unitaid.

Peter Sands, izvršni direktor Global Funda, kaže: - Ovo je ACT-Accelerator u akciji. Ovo je dokaz da radeći zajedno na globalnoj razini, možemo razviti i isporučiti ključan novi alat za obuzdavanje i suzbijanje pandemije. Ovo nije tek neki novi test - ovo je financijski plan i plan isporuke ondje gdje je najpotrebnije. Ovo je snaga globalne suradnje.

Kompanije tvrde da su testovi 97 posto pouzdani, no samo u optimalnim uvjetima. U realnim uvjetima, njihova je pouzdanost između 80 i 90 posto što je dovoljno da se detektira većina infekcija. U zemljama s niskim i srednjim prihodima obavlja se relativno malo testova. Dok se u sjevernoj Americi napravi 395, a u Europi 243 testa na 100.000 stanovnika, u Africi se obavi tek 16 tesova na 100.000 stanovnika, od čega najviše otpada na Maroko, Keniju i Senegal.

Brzi testovi na antigene dostupni su i na internetu, no ti testovi trebali bi imati specifikacije propisane od Svjetske zdravstvene organizacije, što neki nemaju. Španjolska je, tako, u ožujku morala vratiti velik broj tih testova nabavljenih od neke nelicencirane kompanije iz Kine jer se ustanovilo da imaju grešku.

Inicijativa ACT Accelerator također nastoji na veliko nabaviti i distribuirati lijekove za tretiranje covida-19 širom svijeta, a na isti će se način raspodijeliti i cjepivo kad neko od onih koja se trenutno razvijaju bude odobreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:46