SLOVENCI UPOZORAVAJU

‘Stižu jake oluje koje mogu izazvati velike poplave, slušajte naš apel!‘; DHMZ: ‘Za 6 regija upaljen meteoalarm!‘

Upozoravaju i da postoji opasnost od pojave novih klizišta i ponovnog aktiviranja onih iz zadnjih poplava

Ilustrativna fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix

Slovenska je vlada izdala upozorenje svojim građanima na mogućnost jakih oluja i poplava do kojih bi moglo doći tijekom sutrašnjeg dana.

- Obilne oborine s lokalno jakim olujama mogle bi u petak ponovno izazvati velike poplave, i to na mjestima koja su bila najteže pogođena poplavama u kolovozu, priopćeno je iz Nacionalne meteorološke službe Slovenije (ARSO). Za gotovo cijelu je Sloveniju za petak izdan crveni meteoalarm.

Iz Geološkog zavoda Slovenije upozoravaju da postoji povećana opasnost od pojave novih klizišta i ponovnog aktiviranja onih iz zadnjih poplava, prenosi N1.

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan najavio je i uredbu o podizanju pripravnosti cijelog sustava.

- Očekujem da će ljudi i ovaj put poslušati naša upozorenja. Cilj nam je smanjiti štetu, ali apsolutno spriječiti gubitke ljudskih života, prenosi slovenska vlada.

N1 Slovenija piše da će večeras Sloveniju zahvatiti oborine koje će u ostatku noći i sutra ujutro jačati. Zbog mogućnosti poplava velikih razmjera, izdan je crveni meteoalarm za gotovo cijelu zemlju.

- Kiša će početi padati večeras, ali ne očekujemo jake pljuskove do ponoći, rekao je meteorolog Arsa Brane Gregorčič.

Vjetar i oborine će jačati u drugom dijelu noći, a nevrijeme s pljuskovima može potrahati i po nekoliko sati. U brdskim bi predjelima u 12 sati moglo pasti između 60 i 140 litara kiše.

Podsjetimo, jutros oko devet sati Split je pogodio kratkotrajni, ali jaki pljusak praćen grmljavinom. Nevrijeme na širem splitskom području prognostičar Bojan Lipovšćak opisuje kao "obilan pljusak" jer je palo 25 litara u pola sata. Mjera kojom se pljusak kategorizira kao obilan, nastavlja prognostičar, je 10 litara u 15 minuta.

I u Hrvatskoj se tijekom noći na petak očekuju obilne oborine, a na Jadranu su moguće i grmljavine i nevere.

DHMZ javlja da će u petak biti umjereno i pretežno oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom, a ponegdje pljuskovi i grmljavina, lokalno i izraženiji. Poslijepodne djelomično razvedravanje, najprije na zapadu. Vjetrovito uz umjeren, na udare jak jugozapadnjak, na moru i jugo, moguće mjestimice olujno, od sredine dana prolazno sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 14 i 20, a najviša dnevna od 17 do 22 °C, ponegdje u Dalmaciji malo viša, priopćio je DHMZ.

Za petak je za Gospićku i Riječku regiju te Zapadnu obalu Istre, Velebitski kanal i Kvarner i Kvarnerić izdan narančasti meteoalarm.

image

Meteoalarm za petak, 27.10.2023.

Dhmz/

Mogući su olujni udari vjetra, obilna kiša koja može donijeti bujične i urbane poplave, posebno u Gorskom kotaru, a može se očekivati i grmljavinsko nevrijeme, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:10