UDAR KOD RIMINIJA

Stižu prve snimke posljedica razornog potresa u Italiji: Ulice su pune cigli, oštećene su trgovine, vlakovi ne voze

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju da je u nekim talijanskim gradovima nastala prilična materijalna šteta

Potres u Italiji

 Twitter

Stižu prve snimke iz potresom pogođene talijanske regije Emilia-Romagna.

Naime, jutros nešto iza 7 sati područje Riminija pogodio je potres jačine 5,6 po Richteru. Epicentar se nalazio u Jadranskom moru na dubini od oko 10 kilometara.

Snažno podrhtavanje osjetilo se u Italiji, ali i u dijelovima Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Snimke koje svjedoci potresa objavljuju na društvenim mrežama pokazuju da je u nekim talijanskim gradovima nastala prilična materijalna šteta. Sa zgrada su se odlomili komadi fasada i pali na ulicu, oštećene su neke stanice metroa i željezničke postaje zbog čega je kod Ancone željeznički promet u prekidu.

Također, u trgovinama je zabilježena prilična šteta jer je podrhtavanje prevalilo neke police i porazbijalo stakleni inventar.

Svjedoci potresa opisuju snažanu trešnju koja je trajala oko 10 sekundi nakon čega je uslijedilo još manjih potresa.

- Imao sam čudan osjećaj, a nakon toga primijetio da se luster ljulja - kaže jedan svjedok na službenoj stranici EMSC-a.

- Bio sam u krevetu i osjetio da se sve ljulja - kaže drugi.

U Anconi su se zbog potresa urušili komadi stropa na željezničkim postajama i stanicama metroa, zbog čega je željeznički promet privremeno obustavljen dok se ne raščiste krhotine koje su pale na tračnice.

Ljuljalo se i u Sarajevu.

- Ljuljalo je Sarajevo, možda pola minute. Neprijatan osjećaj. Luster se mlatio i čulo se škripanje namještaja - laže svjedok iz BiH.

- U Zenici je trajao malo vise od minute. Krckali su zidovi nebodera na 8. katu - kaže stanovnik Zenice.

Potres se osjetio i u Sloveniji.

- Spavao sam i odjednom osjetim da se ljulja. Stanujem na 6. katu, baš se osjetilo - laže stanovnik Celja.

- Živim u Innsbrucku, Austrija, u zgradi na 14. katu. Osjetio sam kako mi se krevet lagano trese i zavjese unatoč činjenici da su prozori bili zatvoreni. Trajalo je nekih 10-15 sekundi i prestalo - kaže svjedok potresa iz Austrije.

Iz jednog doma za starije i nemoćne u Anconi svi su štićenici evakuirani te sada ispred zgrade čekaju daljnje obavijesti.

- Trenutačno nema ozlijeđenih - rekao je glasnogovornik talijanske Civilne zaštite za Reuters.

Ured premijerke Giorgie Meloni izvijestio je da je ona ‘u stalnom kontaktu‘ s vlastima civilne zaštite i čelnikom regije te da prati razvoj događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:14