RATNI ZLOČINI

Stižu reakcije na presudu Stanišiću i Simatoviću: ‘Povijesna odluka MICT-a, ali žrtve na ovome neće stati‘

Trideset godina mučimo se s dokazivanjem sudjelovanja Srbije u agresiji na BiH, rekao je Murat Tahirović

Jovica Stanišić i Franko Simatović

 Michael Kooren/AFP

Presuda, kojom su bivši dužnosnici Službe državne sigurnosti Srbije (SDS) Jovica Stanišić i Franko Simatović pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) osuđeni na po 15 godina zatvora, od povijesnog je značenja jer je potvrdila umiješanost Srbije u ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, prve su ocjene u toj zemlji.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, čije je sjedište u Sarajevu, Murat Tahirović, rekao je kako su ovom presudom nagrađeni napori da se dokažu jasne činjenice po kojima je Beograd bio izravno umiješan u rat.

"Trideset godina mučimo se s dokazivanjem sudjelovanja Srbije u agresiji na BiH. Postoje presude koje o tome govore, ali ovo je presuda za izravno sudjelovanje državljana Srbije, najodgovornijih ljudi iz državne sigurnosti koji su presuđeni konačnom presudom. Kazna je 15 godina, ali to je najmanje bitno. Bitno je ono zbog čega im je presuđeno, za udruženi zločinački poduhvat i sve one općine u kojima su počinjeni zločini za koje ih se tereti. SDS Srbije je bila involvirana u rat u BiH", izjavio je Tahirović iz Den Haaga za portal Dnevnog avaza.

Predsjednica udruge "Žene Srebrenice", Munira Subašić, koja je također u Den Haagu pratila izricanje presude, rekla je kako sad slijede novi koraci nakon što je sudski dokazana umiješanost Srbije u rat u BiH.

"Genocid je, nažalost, presuđen samo za Srebrenicu, ali ne i za ove općine Šamac, Doboj, Bijeljina i druge... Sad je potvrđeno da je u njima izvršen udruženi zločinački pothvat uz sudjelovanje Srbije. Žrtve na ovome neće stati. Naši odvjetnici uspjeli su presuditi jednu Nizozemsku, a sad ćemo tražiti pravdu i od Srbije te Republike Srpske", kaže Subašić.

Sarajevska odvjetnica Vasvija Vidović, s dugogodišnjim iskustvom u radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), složila se, gostujući u programu televizije N1, kako je iznimno važno to što je presuda MICT-a promijenjena u svojoj biti i u konačnici dokazuje umiješanost SDS Srbije u udruženom zločinačkom pothvatu kako u BiH, tako i u Hrvatskoj.

Istaknula je kako je važno i to što je uz proširenje presude za zločine protiv čovječnosti na ukupno sedam općina u BiH, umjesto samo u Bosankom Šamcu, kako je to bilo u prvobitnoj presudi, sad utvrđen kontinuitet umiješanosti Srbije u te zločine sve do rujna 1995. godine.

Tad su pripadnici srpske dobrovoljačke garde, koja je financirana iz Beograda, počinili zločine nad civilima nesrpske nacionalnosti u Sanskom Mostu, a prvi zločini s kojima je srbijanski SDS povezan i koje je tvrdio MICT su iz ožujka 1992. u Bijeljini.

Vidović je rekla kako je značaj presude i u tome što je, osim zločina počinjenih u BiH, obuhvatila i one u Hrvatskoj, konkretno na Daljskoj planini, odnosno na područjima koja su bila pod kontrolom pobunjenih Srba.

"Ovo je jako važna, povijesna odluka", zaključila je Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 10:03