ZABRINUTI POLITIČARI

Stižu reakcije na prijetnje Kremlja: ‘Ovo je jezivo!‘; Oglasila se i Kina: ‘Započnite mirovne pregovore‘

Mihajlo Podoljak da tvrdi Putin pokušava prebaciti krivnju za rat i sve goru gospodarsku situaciju u Rusiji na zapad

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim i pokazuje da se rat ne odvija prema planu Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, a zapadni dužnosnici smatraju da prijetnje ruskog predsjednika predstavljaju zabrinjavajuću eskalaciju.

Podoljak je u tekstualnoj poruci za Reuters napisao u da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava na Zapad prebaciti krivnju za početak "neizazvanog rata" i sve goru gospodarsku situaciju u Rusiji na Zapad.

Ruski predsjednik ranije je u govoru, kojim je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah, poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s "nuklearnim ucjenama" odgovoriti svom snagom svoga arsenala.

"Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude - to nije blef", rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.

On je rekao da mu je cilj "osloboditi" istočnoukrajinsku regiju Donbas i da se većina ljudi u toj regiji ne želi vratiti "pod jaram" Ukrajine.

- Jasno je da bi Putinov govor trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu nad situacijom, ali nisam uistinu sigurna ni da Putin ima kontrolu. Ovo je očito eskalacija - rekla je za Sky News britanska ministrica vanjskih poslova Gillian Keegan.

Njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je pak kako je riječ "još jednom lošem i pogrešnom koraku Rusije, o kojem ćemo razgovarati i politički se konzultirati kako na njega odgovorit".

"To je jezivo... To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila upućena", rekla je za BBC u drugom intervjuu.

"Cjelokupno obraćanje bile su nove Putinove laži, bilo je to ponovno pisanje povijesti", rekla je Keegan.

Nakon Putinova govora oglasilo se i kinesko ministarstvo vanjskih poslova te je pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konzultacije te da pronađu način za rješavanje sigurnosnih problema.

Reuters izvještava da je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao da je kinesko stajalište o Ukrajini dosljedno i jasno.

Britanski ministar obrane Ben Wallace izdao je priopćenje kao odgovor na jutrošnje obraćanje Vladimira Putina.

- Kršenje vlastitih obećanja predsjednika Putina da neće mobilizirati dijelove stanovništva i nezakonita aneksija dijelova Ukrajine priznanje su da njegova invazija ne uspijeva. On i njegov ministar obrane poslali su desetke tisuća svojih građana u smrt. Nikakve prijetnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu, međunarodna zajednica je ujedinjena i Rusija postaje globalni odmetnik - poručio je Wallace.

Bridget Brink, američka veleposlanica u Ukrajini, izjavila je da je Rusija najavom mobilizacije svojih vojnih rezervi i raspisivanjem referenduma na teritorijama koje je okupirala u Ukrajini, pokazala veliku slabost.

- Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti i ruskog neuspjeha. Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij - napisala je Brink na Twitteru.

Oglasio se i nizozemski premijer Mark Rutte.

- Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Njegovu retoriku o nuklearnom oružju nešto je što smo čuli već mnogo puta i ostavlja nas hladnima. Sve je to dio retorike koju poznajemo. Savjetovao bih da ostanete mirni - kazao je za nizozemsku televiziji NOS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:40