BRITANIJA, FRANCUSKA...

Stižu reakcije zapadnih zemalja na vojnu pobunu Jevgenija Prigožina u Rusiji

Glasnogovornik njemačke vlade priopćio je kako vlada "pomno prati događanja u Rusiji"
 Stringer/Afp

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Poljska i Italija odvojeno su poručili kako pomno prate događaje u Rusiji, nakon što je šef privatne vojne formacije Wagner pokrenuo pobunu protiv ruskih vlasti.

"U nadolazećim satima lojalnost ruskih sigurnosnih snaga, a posebno Nacionalne garde, bit će ključna za razvoj ove krize. To predstavlja najznačajniji izazov ruskoj državi u posljednje vrijeme", navodi se u redovnom obavještajnom biltenu britanskog ministarstva obrane.

London navodi da je Prigožinov Wagner prešao iz dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom u Rusiju na najmanje dvije lokacije te da je "gotovo sigurno" zauzeo ključne sigurnosne položaje u Rostovu na Donu.

"Dodatne jedinice Wagnera kreću se prema sjeveru kroz oblast Voronjež gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve", navodi se.

Dodaje se kako postoje "vrlo ograničeni dokazi" o borbama između Wagnera i ruskih snaga sigurnosti.

"Neki su vjerojatno ostali pasivni, prešutno pristajući uz Wagner", ističe se.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u ažuriranim uputama britanskim državljanima navodi kako izvješća ukazuju na "vojne tenzije u regiji Rostov i rizik od dodatnih nereda u zemlji".

Poljski predsjednik Andrzej Duda na Twitteru je objavio kako je održao ujutro konzultacije s premijerom i ministrom obrane, kao i saveznicima, zbog situacije u Rusiji.

"Tijek događaja izvan naše istočne granice prati se kontinuirano", napisao je.

Elizejska palača priopćila je kako predsjednik Emmanuel Macron pomno prati situaciju u Rusiji. "Ostajemo usredotočeni na potporu Ukrajini", priopćila je Elizejska palača.

Glasnogovornik njemačke vlade priopćio je kako vlada "pomno prati događanja u Rusiji".

Iz ureda talijanske premijerke Giorgije Meloni priopćeno je kako Meloni "pomno prati događanja u Rusiji koja pokazuju da napad na Ukrajinu uzrokuje nestabilnosti unutar Rusije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:36