UTRKA S VREMENOM

Što ako se situacija s Trumpom zakomplicira? Mjesec dana je do izbora, evo svih scenarija

Zakon jasno definira tko preuzima mandat, situacija je nešto kompleksnija kada je riječ o izborima
Kartonska lutka Donalda Trumpa u uredu Trumpove predsjedničke kampanje u Katyju u Teksasu
 Mark Felix/AFP

Tweet koji je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio u petak, a u kojem je konstatirao da su on i njegova supruga Melania Trump pozitivni na koronavirus te da momentalno ulaze u karantenu kako bi se liječili od Covida-19, do temelja je uzdrmao američku politiku i nadolazeće predsjedničke izbore koji se u SAD-u trebaju održati 3. studenog.

Premda Zakon o prijenosu prava i obaveza predsjednika Sjedinjenih Američkih Država iz 1947. godine jasno definira tko preuzima predsjednički mandat u slučaju da Trump iz nekog razloga više ne može obnašati tu dužnost, situacija je nešto kompleksnija kada je riječ o nadolazećim predsjedničkim izborima.

Nacionalno vijeće Republikanske stranke može ponovno otvoriti proces glasanja za predsjedničkog i potpredsjedničkog kandidata u slučaju da se nominirani kandidat, u ovom slučaju aktualni predsjednik Trump, povuče iz konkurencije. Nacionalno vijeće se u tom slučaju može odlučiti promovirati potpredsjedničkog kandidata ili nominirati potpuno novu osobu.

U tom bi slučaju svih 168 članova Nacionalnog vijeća (tri iz svake savezne države te tri koji zastupaju Washington D.C., Američku Samou, Guam, Sjeverno Marijansko otočje, Portoriko i Američke djevičanske otoke) ponovno glasalo za Trumpovu zamjenu, a predali bi onoliko glasova koliko je teritorij koji zastupao predao na nacionalnoj stranačkoj konvenciji. Ako se članovi Nacionalnog vijeća iz pojedine savezne države ili teritorija ne bi uspjeli dogovoriti oko kandidata, tada bi se broj glasova koji pripada njihovom teritoriju podijelio na tri, svaki bi član glasao po svom te bi njegov kandidat dobio trećinu glasova tog teritorija.

image
Mandel Ngan/AFP

Ovakav scenarij, u ovom trenutku još uvijek hipotetski, predstavljao bi presedan, budući da dosad niti jedan predsjednički kandidat niti jedne stranke prije izbora nije umro, a nije se ni povukao. Posljednji puta se nešto slično dogodilo 1972. godine, kada je kandidat za potpredsjednika Demokratske stranke Thomas Eagleton povukao prije izbora.

Da bi se izabrao novi kandidat na ad hoc konvenciji, on mora prikupiti više od pola glasova koji pripadaju svakom teritoriju.

Aktualnu situaciju u kojoj se nalaze Trump i Republikanska stranka dodatno komplicira slučaj iz 2016. godine, kada su neki Republikanci otvoreno raspravljali o tome treba li povući predsjedničku nominaciju koju je Trump tada izborio. Naime, The Washington Post objavio je početkom listopada 2016. godine video iz 2005. godine na kojem se moglo čuti kako Trump iznimno vulgarno govori o ženama i svojim "zavodničkim tehnikama" koje uključuju hvatanje žena za spolovilo i ljubljenje žena bez pitanja.

Kada se 2016. godine raspravljalo o zamjeni Trumpa, otkriveno je da Republikanska stranka nema jasan mehanizam za uklanjanje kandidata već da je samo obučena za situacije u slučaju da kandidat umre ili da se sam povuče.

image
Mandel Ngan/AFP

Deveto pravilo Pravilnika Republikanske stranke koji je vrijedio 2016. godine, a na koji i danas upućuje službena stranica Republikanske stranke, kaže da Nacionalno vijeće ima pravo kandidata za predsjednika i/ili potpredsjednika u slučaju da ovaj umro, da odbije nominaciju ili u slučaju neke treće okolnosti. Stručnjaci kažu da se to pravilo ne može koristiti kao alat za uklanjanje kandidata, dok drugi kažu da bi se to pravilo moglo interpretirati na razne načine. U slučaju da se kandidata ukloni pomoću liberalnije interpretacije pravila 9, tada bi se pristupilo glasanju koje smo ranije opisali.

Povjesničari navode da se pravilo 9 nikada nije koristilo, te da je jedina zamjena kandidata između nacionalne konvencije i izbora izvršeno spomenute 1972. godine u slučaju spomenutog Thomasa Eagletona.

Pravilo 9 teoretski bi se moglo izmijeniti kako bi se olakšalo mijenjanje kandidata, međutim taj je proces dugotrajan. Kada bi amandman izglasao Stalni odbor Nacionalnog vijeća Republikanske stranke za pravila, on bi se tada dao na glasanje Nacionalnom vijeću te bi na snagu stupio 30 dana nakon što bi ga izglasalo Nacionalno vijeće. Također, Nacionalno vijeće Republikanske stranke pravila može mijenjati unutar dvije godine od zaključenja nacionalne konvencije.

Kako bi Pence mogao postati privremeni predsjednik

Kao i dvojica američkih predsjednika prije njega, Donald Trump bi mogao privremeno predati vlast svom potpredsjedniku ako se pokaže da nije sposoban obnašati dužnost zbog nekog medicinskog postupka ili liječenja i oporavka od koronavirusa, piše u petak Reuters.

Predsjednik Trump je u petak objavio da je pozitivan na covid-19 te da ide u karantenu kako bi smjesta započeo proces oporavka.

Prema odlomku 3, 25. amandmana američkog ustava usvojenog 1967. nakon atentata 1963. na predsjednika Johna Kennedyja, Trump bi pisanim putem mogao izjaviti da nije sposoban izvršavati svoje obveze.

Iako bi Trump ostao na funkciji, potpredsjednik Mike Pence bi postao vršitelj dužnosti predsjednika. Predsjednik bi ponovo dobio sve ovlasti nakon što pisanim putem izjavi da je ih ponovo sposoban obnašati.

Četvrti odlomak 25. amandmana nudi mogućnost da se predsjednika liši svih ovlasti ukoliko, na primjer, njegov kabinet smatra da je postao nesposoban za obnašanje predsjedničkih dužnosti, ali on do sada nikada nije bio aktiviran.

Predsjednik Ronald Reagan se 13. srpnja 1985. nakon kolonoskopije odlučio na kirurški zahvat kako bi liječnici uklonili predkanceroznu leziju. Potpisao je pismo, ne pozivajući se posebno na odlomak 3, da je svjestan njegovih odredbi. Potpredsjednik George W. Bush bio je vršitelj dužnosti predsjednika gotovo osam sati, od 11.28 ujutro do 19.22 navečer, kada je Reagan potpisao pismo u kojem se izjasnio da je sposoban ponovo preuzeti dužnosti.

Predsjednik George W. Bush se 29. lipnja 2002.. prije kolonoskopije, pozvao na odlomak 3 i privremeno predao ovlasti potpredsjedniku Dicku Cheneyu. Cheney je bio vršitelj dužnosti predsjednika od 7.09 sati do 9.24.

Bush se potom 21. srpnja 2007. ponovo pozvao na odlomak 3, prije još jedne kolonoskopije, a Cheney je bio privremeni predsjednik od 7.16 sati do 9.21. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:04