‘SABOTER‘ DONALD

Što ako Trump bude odbijao priznati poraz sve do kraja: Evo tko će ga istjerati iz Ovalnog ureda

Sjedinjene Američke Države imaju dugu povijest mirne primopredaje vlasti koja će se nastaviti bez obzira na Trumpa
Donald Trump
 Mandel Ngan/Afp

Sjedinjene Američke Države imaju dugu povijest mirne primopredaje vlasti koja će se nastaviti bez obzira na nepromišljene napade aktualnog predsjednika Donalda Trumpa na legalnost prošlotjednih izbora, smatraju sigurnosni stručnjaci.

Ono što po tom pitanju možemo očekivati u narednim tjednima i mjesecima objasnio je Reuters.

Ima li Trump rok do kojeg mora napustiti Ovalni ured?

Da. Američki predsjednički izbori nisu formalno okončani. Elektori, koji gotovo u pravilu podržavaju kandidata koji je osvojio najviše glasova u njihovoj državi, svoje će glasove predati 14. prosinca. Novi saziv Kongresa prihvatit će rezultate od Elektorskog kolegija 6. siječnja.

Ako Biden, kao što se očekuje, dobije podršku Elektorskog kolegija, za novog predsjednika prisegnut u podne 20. siječnja 2021. godine.

Može li Biden do vlasti usprkos Trumpovim prigovorima?

Da. Trump može tek usporiti proces tranzicije vlasti. Zakon o tranziciji predsjedničkih ovlasti iz 1963. godine kaže kako će se taj proces ubrzati nakon što federalna agencija pod imenom Uprava za opće usluge (GSA), a koja upravlja građevinama u federalnom vlasništvu, imenuje pobjednika izbora. U tom trenutku, tim izabranog predsjednika može koristiti sredstva i poslati predstavnike u vladine agencije.

Centar za tranziciju predsjedničkih ovlasti uputio je u nedjelju pismo šefici GSA-e Emily Murphy u kojem je pozivaju da proglasi Bidena pobjednikom.

- Iako će biti pravnih sporova koji zahtijevaju presudu, ishod je dovoljno jasan da proces tranzicije sada može započeti, stoji u pismu.

Vladini službenici polažu prisegu da će se pridržavati ustava i upravo bi ta zakletva trebala biti jamac da će prepoznati Bidena kao pobjednika izbora ako pobijedi na Elektorskom kolegiju, bez obzira na to što Trump kaže, rekao je Robert Chesney, profesor zakona o nacionalnoj sigurnosti sa Sveučilišta u Teksasu.

- Teško mi je vjerovati da će vojska, tajna služba, FBI ili bilo koji drugi relevantan dio birokracije ići zajedno s Trumpom ako Elektorski kolegij ili sud kažu drugačije", rekao je Chesney.

Hoće li vojska izbaciti Trumpa iz Bijele kuće ako ovaj odbije svojevoljno otići?

Dvojica veterana američke vojske ovu su mogućnost pustili u eter u kolovozu u otvorenom pismu najvišem američkom generalu Marku Milleyju.

- Ako Donald Trump odbije napustiti dužnost po isteku ustavnog mandata, američka vojska mora ga nasilno ukloniti, a vi morate izdati tu naredbu, navodi se u pismu objavljenom u Defense One, a koje potpisuju John Nagl, umirovljeni vojni časnik, i Paul Yingling, umirovljeni potpukovnik američke vojske.

No, drugi stručnjaci ipak smatraju da bi izbacivanje Trumpa iz Bijele kuće bilo bolje prepustiti američkoj tajnoj službi, pozivajući se na američki pravni princip da se vojno osoblje mora kloniti domaćih pitanja provođenja zakona.

- Imamo ustavne procese kako se nositi s tim, a vojske nema nigdje u toj jednadžbi, rekla je Kori Schake, direktorica vanjske i obrambene politike na American Enterprise Institute.

Ako Trump uistinu odbije napustiti Bijelu kuću, 20. siječnja postao bi "prijestupnik", objašnjava Chesney.

- Došla bi tajna služba i ispratila ga van, rekao je profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:30