SKANDAL U SRBIJI

ŠTO JE ARKAN SKRIVAO U TAJNOM SEFU? 'Saznat ćemo tko je Ceci uzeo ključ, otvorio sef i odnio dokaze'

Istraga bi trebala utvrditi kako je ključ sefa nestao i tko je došao do stvari koje su navodno bile skrivene u njemu
 N.Parausic

BEOGRAD - Beogradska policija ovih će dana početi istragu o tome tko je ispraznio sefove Željka Ražnatovića Arkana. Kada stigne nalog tužiteljstva, ispitat će gdje je nestao ključ od dva sefa Komercijalne banke, koji je oduzet Arkanovoj udovici, folk pjevačici Ceci Ražnatović, u akciji Sablja 2003. godine.

Iako je prvobitno Dragan Karleuša, tadašnji zamjenik načelnika UBPOK-a koji je vodio akciju pretresa vile, izjavio da je u Arkanovoj kući zaplijenjeno samo 11 pištolja, a ne i sporni ključ, demantira ga policijski popis oduzetih stvari. Naime, pod rednim brojem 76, kako piše beogradski Blic, navedeno je da je zaplijenjen i ključ trezora u Komercijalnoj banci. Policijska istraga sada bi trebala utvrditi kako je ključ nestao i je li netko ipak došao do sadržaja Arkanova trezora, usprkos navodima banke da sefovi nisu otvarani 14 godina.

Misterij ostaje i što su krili sefovi zapovjednika Srpske dobrovoljačke garde koje je Tužiteljstvo za ratne zločine otvorilo 27. siječnja u Beogradu, ali u njima nisu ništa zatekli iako su imali informacije da su u njima pohranjeni dokazi o ratnim zločinima.

Otvaranje sefova u Komercijalnoj banci potaknulo je sumnje što se u njima nalazilo i kada su ispražnjeni budući da Ražnatovićeva udovica tvrdi da im nije imala pristup. Izvor beogradskog dnevnika Blic tvrdi da su u sefovima bili novac, nakit i umjetnički predmeti te da su ispražnjeni u razdoblju između Arkanova ubojstva 15. siječnja 2000. i pretresa pjevačicine kuće u ožujku tri godine poslije.

Ni Ceca Ražnatović, ni bilo tko od Arkanovih nasljednika nisu željeli prisustvovati otvaranju sefova koje je naređeno kad su iz Haškog tribunala radi prikupljanja dokaza stigli materijali, predmet optužnice protiv Ražnatovića.

I postojanje samih sefova donedavno je bilo misterij budući da se za njih doznalo slučajno tijekom suđenja Ceci Ražnatović zbog navodnog duga od 116.000 eura Vojislavu Đurkoviću iz Bijeljine. Na tom je suđenju pročitano i priopćenje banke u kojemu se navodi da je sadržaj sefova nepoznat jer ih nitko od nasljednika nije ni potraživao, ni otvarao svih ovih godina, iako je banka nakon Arkanove smrti po službenoj dužnosti obavijestila Ostavinski sud o njihovu postojanju.

Da će borba oko nasljedstva biti teška, jasno je i iz činjenice da ostavinska rasprava još nije završena budući da pravo na Arkanovo bogatstvo polažu njegove tri žene i devetero djece, a njegov najstariji sin Mihajlo dvaput je poništio nasljedničku izjavu kojom se odriče nasljedstva u korist maćehe.

Tako ni 14 godina kasnije Ceca zapravo ne zna što je sve naslijedila od supruga.

USPON NAKON RATA Arkanovo nelegalno bogaćenje

Iako mediji godinama detaljno pretresaju Arkanov ratni, navijački i ljubavni život, vrlo se malo zna o njegovu poslovnom životu, odnosno kako se obogatio. Beogradski tjednik Vreme prije nekoliko je godina istraživao Arkanove poslove za koje se spekulira da su započeti poslije 1992. kad su Arkan i njegova Srpska dobrovoljačka garda bili u Slavoniji i Baranji, a povremeno i u Bosni. Taj je tjednik objavio da je Arkanova garda bila jedina policija na tom terenu sve do 1997. te da se navodno Arkan tada bavio švercom cigareta, goriva i slavonske hrastovine. Preko FK Obilić ušao je i u nogometne vode te prodavao igrače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:49