SMIRIVANJE RIVALSTVA

Što je Kim poručio pokazavši kćerkicu? ‘Sestra mu je moćna i agresivna, ako on umre, u opasnosti su‘

Prema procjenama nekih analitičara, sjevernokorejski vođa je svoju kćer izložio javnosti da pošalje poruku svojoj moćnoj sestri

Kim Jong-un i Kim Ju-ae

 Str/Afp

Kad se pojavila snimka koja prikazuje sjevernokorejskog vođu Kim Jong-un kako šeta ruku pod ruku sa svojom malom kćeri da bi gledao lansiranje balističkog projektila krajem prošle godine, mnogima se to činilo kao posve jasna gesta postavljanja ‘krune‘ na njezinu glavu kao njegovog nasljednika.

Ju-ae, koja ima prema procjenama devet ili deset godina, još se dvaput pojavila u javnosti sa svojim ocem u tjednima koji su uslijedili. Državni mediji, koji nikad prije nisu dali naslutiti njezino postojanje, opisali su je kao diktatorovo "najvoljenije dijete".

Sjeverna Koreja jedna je od najrepresivnijih i najzatvorenijih država na svijetu, a promatrači prilika u Pjongjangu navikli su čitati ‘između redaka‘ službenog izvještavanja. Pojavljivanje Kima s kćeri se činilo kao očito simbolična akcija.

"(On) je pokušao povezati odanost prema sebi s odanošću prema svojoj kćeri", navodi Cheong Seong-chang, stručnjak za Sjevernu Koreju na Institutu Sejong u Južnoj Koreji, kako prenosi The Times. "Kim je namjeravao ostaviti dojam da će njegova kći biti njegova nasljednica".

Međutim, dva mjeseca kasnije, stvara se kompliciranija slika njegovog naglog i javnog iskazivanja očinske ljubavi. Umjesto da se radilo o izravnoj objavi nasljednika, neki analitičari smatraju da je to bila komplicirana i suptilna gesta usmjerena na smirivanje rastućeg rivalstva između druge dvije najvažnije žene u njegovu životu - njegove supruge Ri Sol-ju i njegove moćne i ambiciozne sestre Kim Yo-jong.

Sestra Kim Yo-jong: Agresivna i puna prezira

"Sudeći po tome kako ide stvar s pojavljivanjem Ju-ae, pobjednica je Ri Sol-ju", kaže Choi Jin-wook, predsjednik Centra za strateške i kulturne studije u Seulu. "Gubitnica je Kimova sestra. To je najvažnija poruka", smatra on.

U teoriji, kao što to i njezino službeno ime ukazuje, čelnici Demokratske Narodne Republike Koreje se biraju. No, u praksi, to je jedina nasljedna komunistička diktatura u svijetu. Kim je naslijedio svog oca, Kim Jong-ila, koji je, pak, Kim Il-sunga, utemeljitelja zemlje i prvog vođe. No, kao i u mnogim drugim vladajućim dinastijama, nasljeđivanje je teška i komplicirana stvar, bez fiksnih pravila i s konvencijama koje se mijenjaju sa svakom generacijom.

image

Kim Jong-un i Kim Ju-ae

Str/Afp

Zakoni prvorođenstva nužno ne vrijede. Kim Jong-una, koji je napunio 40 godina, izabrao je njegov otac kao nasljednika, unatoč tome što je najmlađi od njegova tri sina. Godine 2017. njegov stariji polubrat Jong-nam, koji je godinama živio u inozemstvu i bio blago kritičan prema bratu, ubijen je nervnim agensom u Maleziji. Nema sumnje da se radilo o atentatu pod pokroviteljstvom države, a odobrio ga je sam vrhovni vođa.

Nijedna žena do sada nije vodila dinastiju Kim, a u konzervativnom i patrijarhalnom društvu kakvo je Sjeverna Koreja, neki vjeruju da je tako nešto nezamislivo. Ipak, u godinama nakon njegova preuzimanja vlasti, žene su izbile u prvi plan, što je vrlo neobično za ovu zemlju. Kimov otac i djed imali su više žena i ljubavnica, ali se o njihovom postojanju za života nikada nije javno govorilo. Međutim, Jong-un je rano izašao u javnost sa svojom mladom i, prema standardima Pjongjanga, modernom suprugom, 33-godišnjom Ri Sol-ju.

Vjeruje se da par ima troje djece, starijeg sina i dvije mlađe kćeri, a Ju-ae je, kako se procjenjuje, drugo ili treće dijete i jedina čije ime je poznato. Na nedavnim fotografijama može se vidjeti da je slična oba svoja roditelja - njena kosa i skupocjena odjeća podsjećaju na majčine.

No, najvažnija i najmoćnija žena u Kimovu okruženju je njegova mlađa sestra, 35-godišnja Kim Yo-jong. Ona je jedna od njegovih najbližih suradnica i često služi kao glasnogovornica za odnose s Južnom Korejom. Upadljivo je izravna, agresivna i puna prezira - 2020. godine opisala je proturežimske aktiviste na jugu kao "pse mješance" i "ljudski ološ, tek malo više od divljih životinja". Kao izdanak dinastije Kim i iskusna političarka - između ostalih visokih funkcija, ona je jedina žena u Povjerenstvu za državna pitanja - nitko drugi nema očiglednije kvalifikacije da naslijedi njezinog brata, ako on umre. A takve se okolnosti lako mogu zamisliti.

Suparnice

Naime, iako nema mnogo godina, činjenica je da Kim puši, pije i odavno ima problem s ozbiljnim viškom kilograma. Prema nekim izvještajima, boluje od gihta i dijabetesa. Njegov otac i djed umrli su od bolesti srca. Ako bi Kim naglo preminuo bez jasnog nasljednika, to bi stvorilo vakuum moći i nitko ne bi imao više za dobiti ili izgubiti od njegove udovice i sestre, koje bi odmah postale suparnice.

image

Kim Jong-un i Kim Ju-ae

Str/Afp

Sjevernokorejska politika je nemilosrdna i oni koji su nekad bili blizu vlasti mogu iznenada postati žrtve. Kim Jong-un je tako 2013. godine naredio pogubljenje svog ujaka, Chang Sung-thaeka, njegovog bivšeg najbližeg savjetnika zbog toga što, između ostalih ‘zločina‘, "nije entuzijastično pljeskao", kako prenosi Times.

Kim Yo-jong u slučaju bratove smrti željela bi brzo preuzeti vlast i isključiti njegovu obitelj. Ri Sol-ju bi, pak, učinila sve da zaštiti sebe i svoju djecu. Prema Choi Jin-wooku, to je vjerojatni razlog iznenadnog publiciteta koji je dat maloj Kim. "Yo-jong je vrlo moćna, ambiciozna i agresivna, Kimovoj supruzi to nije drago i zato je on javno izložio Ju-ae", kaže Choi.

"Ne može se isključiti žensku nasljednicu, iako je vjerojatnije da će to na kraju biti njegov sin. No, izlaganje sina bilo bi previše očito i bolno za njegovu sestru. Iskoristio je djevojčicu da pošalje suptilnu, ali jasnu poruku, odnosno da uvjeri svoju suprugu i da poruči svojoj sestri: Ovo je moja kći i ona je sljedeća generacija", zaključio je Choi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:18