BOEING X-37B

ŠTO JE MISTERIOZNA LETJELICA AMERIČKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA RADILA U SVEMIRU TAKO DUGO? Tajnoviti špijunski avion sletio nakon 780 dana u orbiti

 
 REUTERS

Svemirski zrakoplov Boeing X-37B sletio je u nedjelju na pistu u sklopu Svemirskog centra Kennedy na Floridi, gdje su nekada slijetali space shuttleovi. Misteriozna letjelica Američkog ratnog zrakoplovstva u svemiru je provela punih 779 dana i 17 sati, čime je oborila vlastiti rekord vremena provedenog u orbiti.

Upravljanje

Od 2010. do danas, X-37B bio je u svemiru pet puta, a prethodno je u orbiti najdulje proveo 717 dana i 20 sati, između svibnja 2015. i svibnja 2017. Na netom završenu misiju otisnuo se 7. rujna 2017., lansiran na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9. Gotovo sve vezano uz X-37B obavijeno je velom tajne. Svojim oblikom i smještajem toplinskog štita najviše podsjeća na nekadašnje space shuttleove, umirovljene 2011., no malo tko izvan tima zaduženog za njegovo upravljanje zna čemu točno služi.

O njegovoj su se namjeni dosad pojavile brojne spekulacije - od toga da služi za testiranje orbitalnog oružja, za otimanje neprijateljskih satelita, pa do tvrdnji da je služio za špijuniranje kineske svemirske postaje. Najkredibilnije tvrdnje dosad iznijeli su sigurnosni stručnjaci za Guardian 2014., koji vjeruju da se koristio za testiranje opreme za špijunske satelite, da bi se otkrilo kako se nosi s radijacijom i drugim opasnostima kojima je osjetljiva elektronička oprema izložena u orbiti.

Jedino što je dosad Američko ratno zrakoplovstvo potvrdilo jest to da se X-37B koristio za testiranje Hallova potisnika, verzije ionskog pogona za satelite i svemirske sonde. Kružile su i glasine da je testirao famozni “EmDrive”, kontroverzni potisnik koji naizgled krši zakone fizike, no ako ga i je testirao, Boeing je 2016. potvrdio kako su prekinuli dalja istraživanja EmDrive potisnika.

Nakon završetka pete misije, u nedjelju, Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je neodređeno priopćenje u kojem se tvrdi kako je letjelica provela “eksperimente u orbiti”. “Posebna mogućnost testiranja novih sustava u svemiru i njihovo vraćanje na Zemlju je jedinstvena značajka programa X-37B, i omogućava SAD-u da učinkovitije razvija svemirske kapacitete potrebne za zadržavanje nadmoći u domeni svemira”.

Slavni uzor

Za razliku od Space Shuttlea, koji je bio očita inspiracija, Boeing X-37B je letjelica bez posade, znatno manja od svojeg slavnog uzora. Dok je Space Shuttle bio dugačak oko 56 metara, X-37B nešto je kraći od 9 metara, i dovoljno je malen da stane u kapsulu na vrhu Atlas V ili Falcon 9 rakete.

Posada: 0

Duljina: 8,92 m

Raspon krila: 4,55 m

Visina: 2,90 m

Masa pri uzlijetanju: 4990 kg

Orbitalna brzina: 28.044 km/h

Maksimalna brzina pri povratku u atmosferu: Mah 25

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:45