CIJEPLJENI UČITELJI

Što je pokosilo cijelu školsku zbornicu? Glavna slovenska epidemiologinja govori za Jutarnji

Za slučaj učitelja iz Velenja javnost je saznala kad je objava ravnatelja postala viralna
Glavna slovenska epidemiologinja, dr. Bojana Beović
 Screenshot Youtube Nova 24tv Slovenija

Nakon što je 27 slovenskih učitelja zbog nuspojava cijepljenja izostalo s nastave pa je OŠ Mihe Pintarja Toleda u Velenju do ponedjeljka zatvorena, slovenski epidemiolozi istražili su o čemu se točno radi i što je pokosilo cijelu jednu školsku zbornicu.

Učitelji su cijepljeni Astra Zenecinim cjepivom, koje je desetak europskih zemalja već i zabranilo zbog nuspojave zgrušavanja krvi i posljedično nekoliko smrtnih slučajeva.

- Koliko znamo, ozbiljnijih reakcija nije bilo. Kod nastavnika se radi o očekivanim nuspojavama. Jednako je bilo i nakon cijepljenja s Pfizerovim cjepivom, kad je nekoliko liječnika i sestara završilo s nuspojavama. I sama sam s temperaturom dan poslije cijepljenja išla na posao. Uzela sam paracetamol i sve je u redu. Ova reakcija za nas nije neočekivana. Možda ju je lakše podnijeti kad znate da će do nje doći. Nama su anesteziolozi i prije cijepljenja prepisali koktel Ibuprofena i paracetamola da nuspojava bude što manje, da prođu brže i bezbolnije - rekla je za Jutarnji dr. Bojana Beović, infektologinja i šefica slovenskog stručnog tima za COVID-19 pri slovenskom ministarstvu zdravstva.

Za slučaj učitelja iz Velenja javnost je saznala kad je objava ravnatelja Sebastjana Kukeca na školskom portalu, postala viralna. Ravnatelj se u objavi obrati roditeljima učenika.

- Jučer se oko 2/3 učitelja škole cijepilo protiv Covida-19. Iz minute u minutu cijepljeni učitelji prijavljuju snažne reakcije na cjepivo, tako da, smo upravo odlučili da ćemo zbog bolesničke odsutnosti 26 učitelja morati sutra, u petak 12.03.2021. otkazati cjelokupan pedagoški proces u školi jer nemamo dovoljno kadrovskih resursa za izvođenje nastave – napisao je Sebastjan Kukec.

Ravnatelj je kasnije potvrdio da su učitelji u srijedu primili Astra Zenecino cjepivo, a u četvrtak su mu se javili s nuspojavama – visokom temperaturom, jakom glavoboljom, općom slabošću.

Nakon ove su se objave na njegovom Facebook profilu javili mnogi učitelji, koji smatraju da oni nisu ni trebali još biti cijepljeni, a o čemu je je odluku prošli tjedan donijela slovenska Vlada. Cijepljenje školskog osoblja u Sloveniji je započelo u ponedjeljak, 8. ožujka.

- Moglo je biti jasno što će takva odluka povući za sobom, a opet na štetu učenika kojima se stvara nov trauma i izostanci nastave – pišu nezadovoljni.

Ni dr. Beović nije sigurna jesu li učitelji trebali ući u prioritetnu skupnu.

- S jedne strane, zaposleni u školstvu su više-manje mlađi ljudi. Statistika kaže da su oko pedesete, ali to nije prioritetna skupina, koja bi trebala biti cijepljena zbog njih samih, kao starije. Da se ide brže s cijepljenjem učitelja, odlučila je Vlada, a ne struka. Cilj je bio otvorena, što sigurnija škola. U Sloveniji su škole bile jako dugo zatvorene, čak se razmišljalo da i ostanu zatvorene do kraja školske godine. Međutim, otvorili smo ih i sa strahom očekivali što će biti. Brojevi su iz te skupine, školske, nešto narasli, ali ne dramatično kao u jesen. Pokazalo se da su bolje pripremljene. Kako bi i ostale otvorene, Vlada je odlučila cijepiti osoblje – kaže dr.Beović.

Sviđa joj se ideja o cijepljenju vikendom, koju su neke škole već organizirale.

- Nuspojave traju dan do dva i zapravo je vikend odličan za cijepiti se, proći doma nuspojave i normalno dalje raditi. Mi svakako pratimo situaciju - zaključuje liječnica.

Ravnatelj: Do večeri 26 učitelja u krevetu

Jedan se učitelj, koji je osjetio nuspojave Astra Zenecinog cjepiva, javio da mu je dobro, a ravnatelj Kukec očekuje da će sutra svi biti dobro. Govori iz osobnog iskustva.

- Ja sam se cijepio ranije i također sam imao nuspojave i dva dana sam odležao pa sam znao što mogu očekivati. Međutim, ne u ovako velikom obimu i tako jake. Cijepili smo se u srijedu, u četvrtak ih je ujutro petero već ostalo na bolovanju, a do večeri je već 26-ero bilo doma u krevetu - rekao je za Jutarnji ravnatelj u petak poslijepodne.

U njegovoj školi problema s Covidom-19 nije bilo. Tek su dva razreda u listopadu bila deset dana u karanteni. Zaraženo je dosad bilo troje učitelja.

Stariji učenici, od 6. do 9. razreda obavezni su nositi maske kao i cijelo osoblje. Drže distancu i trude se ne miješati razrede. Škola je jednosmjenska, pokušali su i s koridorima, u dvije smjene nisu išli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:45