POD LUPOM AGENATA

Što je Putinov idući potez? Zapadni obavještajci fokusirani na rusku enklavu na Baltiku, razmatraju i najgori scenarij

Zapad ne može očekivati da će unaprijed znati da je Vladimir Putin odlučio izvući najgoru kartu.

Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/Afp

Američke obavještajne službe zajedno sa savezničkim službama pojačano rade na otkrivanju ruskih planova za upotrebu nuklearnog naoružanja, piše Politico pozivajući se na nekoliko izvora iz sigurnosnih i vojnih krugova. Međutim, zaključak je svih sugovornika kako Zapad ne može očekivati da će unaprijed znati da je Vladimir Putin odlučio izvući najgoru kartu.

Naime, većina ruskog oružja može se koristiti i s konvencionalnim i s nuklearnim streljivom. Većina ruskih zrakoplova i artiljerijskih sustava može koristiti i manje, taktičke nuklearne bombe za koje stručnjaci vjeruju da bi Rusija koristila odluči li povećati uloge. Mogućnost prethodnog otkrivanja namjere ruskog vodstva zato su vrlo male. Osim, dakako, ako Putin i njegovi vojni zapovjednici ne bi iz taktičkih razloga željeli da Zapad to zna.

"Povećali smo nadzor", rekao je jedan izvor iz američke vlade, navodeći da se koriste zračne, svemirske i kibernetičke metode kako bi se saznalo što smjera ruska strana. Američke i druge zapadne obavještajne službe više analiziraju satelitske snimke ruskih jedinica na terenu, onih koje su u poziciji da prime nuklearno naoružanje.

Jedan od fokusa obavještajne djelatnosti je Kalinjingrad, ruska enklava između Poljske i Litve, gdje je Kremlj instalirao oružane sustave za dvostruku upotrebu te hipersonične projektile.

Američka i ruska strana uključene su, kako su s ruske strane rekli, u "sporadične" razgovore o nuklearnom oružju, no izjave koje stižu iz Moskve i dalje su zabrinjavajuće. Objavljujući mobilizaciju ruskih rezervista, Putin je poručio da "ne blefira" kada kaže da će Rusija braniti sebe i svoje interese.

Zamjenik ministra vanjskih poslova je tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a umanjivao mogućnost da do korištenja nuklearne sile uopće dođe, ali Putinov bliski suradnik Dmitrij Medvedev opet je uzburkao duhove malo drugačijim komentarom uoči objave rezultata referenduma o pripajanju istoka i juga Ukrajine Rusiji.

"Zamislite da Rusija stvarno upotrijebi najstrašnije oružje protiv Ukrajine koja prijeti našem postojanju. Što mislite, što bi se dogodilo? Ja mislim da se NATO ne bi izravno uključio čak ni u tom scenariju. Ti demagozi s drugog kraja oceana i u Europi ne žele umrijeti u nuklearnoj apokalipsi", izjavio je Medvedev na Telegramu, a prenio Reuters.

Američki časnik Joshua Kelsey za Politico je rekao kako Zapad još nije vidio ništa što bi dokazivalo da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje.

Procjenjuje se da Rusija ima oko 1900 taktičkih nuklearnih bojevih glava. Međutim, obavještajci su prilično sigurni da Rusija neće koristiti strateško nuklearno oružje ili staviti megatonsku nuklearnu bojevu glavu na interkontinentalni projektil te poduzeti napad velikog opsega na Ukrajinu ili Zapad.

"Umjesto toga, koristit će kratkodometno oružje. Imaju bojeve glave koje nazivamo mikronuklearnim bombama. One nose teret od deset do stotinu tona eksploziva", kažu sugovornici Politica.

Bombe bačene na Japan u Drugom svjetskom ratu težile su, za usporedbu, od 15 do 20 kilotona ili 15.000 do 20.000 tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:59