TAJNE MAR-A-LAGA

Što je skrivao Trump: ‘Razina tajnosti dokumenata bila je tolika da su i agenti FBI-a trebali dodatna odobrenja...‘

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da je objavilo detaljnu pozadinu priprema za raciju da bi se ispravio netočan Trumpov narativ

Donald Trump

 Brendan Smialowski/AFP

“Vlada je došla do dokaza da su vladini dokumenti vjerojatno bili skriveni i uklonjeni iz spremišta te da su vjerojatno poduzeti napori da se omete istraga vlade”. Ovo je jedna od ključnih rečenica u dokumentu koji je u utorak objavilo američko Ministarstvo pravosuđa, dodatno tumačeći razloge za upad FBI-a na imanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, poznati kompleks Mar-a-Lago, i oduzimanje tajnih dokumenata.

Ministarstvo je priopćilo da je objavilo detaljnu pozadinu priprema za raciju "kako bi se ispravio nepotpun i netočan narativ“ koje iznosi bivši republikanski predsjednik. Odgovor Ministarstva dolazi nakon prošlotjednog Trumpovog zahtjeva da neovisna strana pregleda dokumente zaplijenjene tijekom racije. To je odbačeno jer "ti dokumenti ne pripadaju Trumpu“, naglasilo je Ministarstvo. "Imenovanje posebnog nadzornika je nepotrebno te bi značajno naštetilo važnim interesima vlade, uključujući nacionalne sigurnosne interese“, dodalo je.

Trump je 9. kolovoza izvijestio javnost da su agenti FBI-ja pretresli njegovo imanje. "Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban niti primjeren", objavio je Trump. Mar-a-Lago je "trenutačno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika skupina agenata FBI-a", izjavio je tada Trump. “Čak su provalili u moj sef.” Riječ je o događaju koji je izazvao buru u odnosima većeg dijela Republikanske stranke, odane Trumpu, s trenutnom administracijom.

Akcija snaga FBI doživljena je kao udar “duboke države”, “močvare”, na lidera pokreta koji se protivi institucijama. Biračko tijelo koje podržava Trumpa učvrstilo je polarizacijsku naraciju pa je Ministarstvo pravosuđa, u sklopu kojeg djeluje FBI (Federal Bureau of Investigation, Savezni ured za istrage), odlučilo javnosti podastrijeti dokument koji precizno tumači zašto je došlo do akcije u Mar-a-Lagu.

Ishod pretresa potvrdio sumnje

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trumpovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata u Floridu, rekao je u travnju izvor upoznat s tim pitanjem. Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u veljači obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Trump odnio nakon što je 20. siječnja napustio Bijelu kuću a da nije dočekao novog stanara, izbornog pobjednika Joea Bidena. Tim je činom koroborirao tezu da su mu ukradeni izborni rezultati. I danas unutar zajednici pobornika bivšeg predsjednika većina, oko 70%, smatra da Biden nije pobijedio na izborima. Pobjede većina kandidata koji podržavaju Trumpa na stranačkim predizborima bjelodan su dokaz.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata s oznakom tajnosti pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u siječnju što je pobudilo sumnje da ih ima još. Trumpovi su suradnici dali Ministarstvu pravosuđa drugi set u lipnju. I tu nastaje ključni prijepor jer su potvrdili vladinim službenicima da su to svi dokumenti koji bi mogli imati određenu razinu tajnosti. FBI u to nije povjerovao pa se obratio sudu sa zamolbom da se odobri nalog za pretres i izuzimanje koji se zasniva na tri elementa: Namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj obrani, skrivanje ili uklanjanje državnih dokumenata i ometanje savezne istrage. Sud je odobrio nalog.

Trumpovi su suradnici uvjeravali predstavnike Ministarstva pravosuđa da se sva dokumentacija, u posjedu bivšeg predsjednika, nalazi u “spremištu” (storage room). U što FBI nije povjerovao. I to se potvrdilo tijekom pretresa jer su neki od tajnih dokumenata bili u Trumpovoj radnoj sobi što je bivši predsjednik izjavom da su “provalili u sef” potkrijepio. Taj je korak bio opravdan izdanim sudskim nalogom: “Sukladno nalogu za pretres, vladi je bilo dopušteno pretražiti ‘ured 45‘ [uredski prostor bivšeg predsjednika], sve skladišne prostorije i sve druge prostorije ili područja unutar prostorija koje se koriste ili su dostupne [bivšem predsjedniku] i njegovom osoblju i u koje se mogu pohraniti kutije ili dokumenti”.

Ishod pretresa je potvrdio sumnju da Trump i njegovi suradnici skrivaju povjerljive dokumente na više mjesta. U toj je raciji zaplijenjena treća serija dokumenata, a vlada je potvrdila da je pronađeno više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a. “Činjenica da je FBI, u nekoliko sati, pronašao dvostruko više dokumenata s oznakama tajnosti od "marljive pretrage" koju su savjetnici bivšeg predsjednika i drugi predstavnici imali tjednima da obave, ozbiljno dovodi u pitanje izjave iznesene u potvrdi od 3. lipnja i dovodi u sumnju opseg suradnje u ovom pitanju”, tumači Ministarstvo pravosuđa.

Prevedeno, Trumpovi su suradnici ometali istragu navodima da više nema tajnih dokumenata te činjenicom da nisu svi bili u spremištu. Što bi moglo za sobom vući određene pravosudne posljedice za suradnike, ali i za bivšeg predsjednika. Pitanje na koje se čeka odgovor glasi: zašto je Trump sa sobom odnio toliko dokumenata s oznakom povjerljivosti.

Opsjednutost Macronovim seksualnim životom

O kojoj se razini tajnosti dokumenata govori potvrđuje sljedeći citat iz dokumenta Ministarstva pravosuđa: “U nekim su slučajevima čak i FBI-evo protuobavještajno osoblje i odvjetnici Ministarstva, koji su provodili pregled, zahtijevali dodatna podizanja razine sigurnosnog odobrenja prije nego što im je bio dopušten uvid u određene dokumente.”

Među gomilom strogo povjerljivih dosjea koje je uzeo FBI jedan od najzanimljivijih bio je "Stavka 1a" u inventaru. Označen kao "info: predsjednik Francuske", dosje je izazvao uzbunu u Parizu i Washingtonu, postavljajući pitanja o tome koje informacije je Trump imao o lideru Francuske i zašto ih je odnio na Floridu.

Donald Trump se više puta hvalio da zna povjerljive detalje o seksualnom životu Emmanuela Macrona. Suradnicima Bijele kuće hvalio se da zna ‘prljavštine‘ o francuskom čelniku tvrdeći da je informacije dobio od američkih obavještajnih izvora, objavio je Rolling Stone. U članku se navodi da je bivši predsjednik bio opsjednut osobnim, prije svega seksualnim životom svog francuskog kolege (44) i njegovim brakom s Brigitte (69).

Američka obavještajna zajednica objavila je 27. kolovoza da će procijeniti potencijalnu opasnost koju po nacionalnu sigurnost predstavlja iznošenje povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće. Ministarstvo pravosuđa i DNI (Direktorica nacionalne obavještajne službe) "zajednički procjenjuju povjerljivost" materijala zaplijenjenog u Mar-a-Lagu, priopćeno je. Istog je dana Ministarstvo pravosuđa reklo da otvara istragu protiv Trumpa zbog iznošenja povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće i njihova čuvanja na imanju jer se vjeruje da je ilegalno zadržao dokumente, od kojih su neki imali informacije o ljudskim izvorima, a one se smatraju najvećom tajnom u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:26